Ekim 04, 2024

Melodi Nedir? – Friendz10

Melodi, günlük hayatımızda daha ziyade ezgi olarak ifade edilir ve müziğin aslında en çok bilinen unsurudur. Melodiyi tek ya da çok enstrüman ile çalmak mümkündür; melodi, armoni ve ritimle beraber müzikte bulunan üç ana unsurdan bir tanesidir.

Melodi Nedir? – Friendz10

Melodi tam olarak, notaların kulağa hoş gelecek şekilde perde veya perdelere dizilmesi ile elde edilen peş peşe dizilen perde silsilesidir. Perdelerin verdiği uyumluluk hissi, birbirlerine aitlermiş gibi hissettirir. Melodi, notaların bir anda çalınması ile değil artarda çalınmasıyla armoniden ayrılır.

Melodi Nedir? – Friendz10

Mozart, Schubert ve Sibelius melodi yaratıcıları olarak müziğin dehaları olarak kabul edilirler. Yazığı balelerin giriş kısmındaki inanılmaz melodileriyle modern zaman müziğinin bestecisi Stravinsky ise gürültücü olarak nitelendirilen bir melodi yazarıdır ama dinlediğiniz zaman girişlerini unutamazsınız demedi demeyin.

Melodi Nedir? – Friendz10

Melodiler çoğunlukla cümle olarak adlandıran küçük parçalardan oluşur, bu cümleler adı kadans olan biz de ‘’es vermek’’ olarak geçen durma noktalarında son bulurlar. Eğer bir cümle kadans ile bitmiyorsa ‘’öncül’’ , eğer kadans ile bitiyorsa ‘’ardıl’’ olarak adlandırılır.

Yorumlar

  • Güzel melodiyi anlatması kolay ama yapması zor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun