Bilim insanları, IXPE teleskobu Cassiopeia A (kısaca Cas A) olarak bilinen süpernova kalıntısına gözlerini dikmeden önce, manyetik alanların davranışı hakkında önemli bilgilerden mahrum kalıyordu. Pek çok teleskop bu süpernova kalıntısını incelemişti, ancak IXPE, uzayda nadiren ölçülen bir ışık özelliği olan polarizasyonu tespit etme yeteneğiyle öne çıkıyor.
Polarizasyon, ışık dalgalarının nasıl hareket ettiğini anlamamızı sağlar ve aksi takdirde göremeyeceğimiz şeylerin şekillerini ortaya çıkarır. IXPE'nin Cas A gözlemleri, manyetik alan çizgilerinin yönü hakkında önceki gözlemlerle uyumlu olmayan sonuçlar ortaya koyduğunda bilim insanlarını şaşırttı. Bu yeni bulgu, büyük bir yıldız patladığında oluşan aşırı koşullara dair bilgimizi derinleştiriyor.
Görüntü açıklaması:
Cassiopeia takımyıldızındaki bir yıldızın patlaması sonucu oluşan Cas A süpernova kalıntısının birleşik görüntüsü. Cas A, altın renkli çizgilerle kaplanmış küresel mavi ve turkuaz bir bulut olarak görünüyor. Küresel bulut, altın damarlarla bezenmiş turkuaz ve neon mavisi şimşeklerden oluşan puslu bir topu andırıyor. Mavi renkler NASA Chandra Xray'den, turkuaz renkler NASA'nın Görüntüleme X-ışını Polarimetri Kaşifi'nden (IXPE) ve altın rengi de Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan verileri temsil ediyor.
Yorumlar
Uzay gelişmeleri beni her gün şaşırmaya devam ediyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız