Uzun, başarılı ve büyüleyici bir yolculuğun ardından NASA'nın OSIRIS-REx uzay aracı nihayet değerli kargosunu Dünya'ya geri getirmek üzere.
Görev 24 Eylül'de, başka bir görevle uzaya geri dönmeden önce toplama kutusunu bırakacak.
Teslim edeceği kargo, Güneş Sistemi tarihinin çok erken dönemlerinde oluştuğu düşünülen ve o zamandan bu yana geçen 4,5 milyar yıl boyunca nispeten değişmeden sürüklenen Bennu adlı karbon zengini bir asteroitten alınan toz ve moloz örneklerinden oluşuyor.
OSIRIS-REx, toplama kutusunda yaklaşık 250 gram (8,8 ons) paha biçilmez Bennu toprağı taşıyor. Bu kutu Utah çölündeki ABD Savunma Bakanlığı test ve eğitim bölgesinin içinde 59 kilometreye 15 kilometrelik bir elipsin (37 mile 9 mil) içine bırakılacak.
NASA bilim insanları kapsülün UTC ile 14.41'de (EDT ile 10.41) Dünya atmosferine gireceğini ve yaklaşık 13 dakika sonra yere ineceğini tahmin ediyor.
Tüm süreç TSİ 10.00'dan itibaren canlı olarak yayınlanacak ve 11.00'de bir basın toplantısı düzenlenecek. Bu canlı yayın NASA Live, NASA TV ve NASA uygulaması üzerinden izlenebilecektir.
Bırakılacak olan kargo büyük bir olay. Şimdiye kadar Dünya'ya getirilen en büyük asteroit molozunu temsil ediyor ancak bu şimdiye kadarki sadece üçüncü taşıma. Japonya'nın Itokawa ve Ryugu asteroidlerinden topladıkları sırasıyla 2010 ve 2020'de geri dönmüştü.
Ancak Bennu özellikle heyecan verici bir asteroit. B tipi olarak sınıflandırılıyor, yani yüksek karbon içeriğine ek olarak uçucu elementler içerdiği düşünülüyor. Esasen, Dünya'nın suyunun ve yaşam için gerekli diğer bileşenlerin asteroitler ve meteorlar tarafından getirilip getirilmediği gibi soruları yanıtlamaya yardımcı olabilecek erken Güneş Sistemi'nin bir zaman kapsülüdür.
NASA Goddard'da OSIRIS-REx proje bilimcisi olan astrokimyacı Jason Dworkin, "Dünya'da yaygın olan iki şey var: su ve biyoloji" diyor. "Her ikisi de yere indiklerinde meteoritleri ciddi şekilde değiştirebilir ve numunenin kimyası ve mineralojisi tarafından anlatılan hikayeyi bulanıklaştırabilir. Bozulmamış bir örnek Güneş Sistemi'nin gelişimine dair bilgiler sağlayabilir."
OSIRIS-REx'in görevi dikkatli bir şekilde yürütüldü. Eylül 2016'da Dünya'dan fırlatılan uzay aracı, yörüngesi her 6 yılda bir Dünya'ya yaklaşan asteroide gitmek için iki yıldan biraz fazla zaman harcadı. Aralık 2018'de OSIRIS-REx Bennu'nun yörüngesine oturdu ve sonraki iki yılını asteroidi gözlemleyerek ve numune toplamak üzere asteroide yaklaşarak geçirdi.
Mayıs 2021'de Dünya'ya geri dönüş yolculuğu için yola çıktı ve NASA bilim insanları o zamandan beri geri dönüş için hazırlanıyor. Kapsül toplandıktan sonra, Dünya'nın en az düzeyde kirlenmesini sağlamak için derhal sahadaki taşınabilir bir temiz odaya götürülecek.
Buna ek olarak, bilim insanları kapsülün iniş alanı çevresindeki toprak ve havadan örnekler alacaklar. Bu numuneler açılıp analiz edildikten sonra yerel kirleticileri tespit etmek için numuneyle karşılaştırılabilecek. İlk analizin sonuçlarını 11 Ekim'e kadar öğrenemeyeceğiz, ancak bu beklemek için çok uzun bir süre değil. Ne de olsa bunlar, bilim insanlarının bir fincan yıldız tozunun yanıtlayacağını umdukları büyük sorular.
OSIRIS-REx baş araştırmacısı Dante Lauretta 2020'de "Bu tamamen kökenlerimizi anlamakla ilgili" demişti, "insanoğlu olarak kendimize sorduğumuz en temel sorulardan bazılarını ele alıyor: Biz nereden geldik? Ve evrende yalnız mıyız?"
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Kaçırmadan izleyin derim ben
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız