Bu hayvanı paleontoloji açısından son derece önemli kılan ilk neden "yeryüzünün bilinen en eski dört ayaklı canlısı" olmasıydı... Ayrıca, yüzgeçli balıklarla sürüngenler arasındaki evrim zincirinin de tek örneğiydi... Bu hayvanın fosili bulunana kadar dört ayaklı canlıların başından beri 5 parmağa sahip oldukları; ama bunların bir bölümünü daha sonradan yitirdikleri varsayılıyordu.
Oysa "Acanthostega", başlangıçta 5 değil 8 parmağa sahipti. Tıpkı, başlangıçta 7 parmağa sahip olan “Ichtyostega" isimli balık ve yine başlangıçta 6 parmağa sahip olan "Tulerpeton" sürüngeni gibi... Bu durumda, "dört ayaklı canlıların baştan 5 parmaklı olacağı" kuralı tartışılmaz niteliğini yitiriyordu. Bugün bilim, "Acanthostega" gibi atalarımız kabul edilen tüm hayvanların şu anda sahip olduğumuz parmak sayısından fazla parmağa sahip olduklarını kanıtlıyor.
İnsanoğlunun 5 parmaklı olması kesinlikle evrim içinde bir tesadüf... Bunun, insanın genetik programlanmasıyla hiç bir alakası yok... Ayak anatomisinin kromozomlarda yazılı olduğu bir gerçek ama bir el ya da işaret parmağı geni diye bir şey söz konusu değil...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız