Güneş'in sıcak ışığının asla nüfuz etmediği Alaska kıyılarında yüzeyin yaklaşık 3.300 metre (2 mil) altında, NOAA Ocean Exploration'a ait uzaktan kumandalı bir sualtı aracı garip, altın bir küreye rastladı.
Beyaz süngerlerle bezeli bir kayaya "sıkıca yapışmış", yaklaşık 10 santimetre (4 inç) genişliğinde ve bir tarafı delikti.
Gizemli kürenin ne olabileceği tam olarak belli değil. Dalışın canlı yayınını gerçekleştiren araştırmacıların ilk önerileri arasında gizemli bir türe ait bir yumurta kabuğu, ölü bir sünger veya bir mercan yer alıyordu.
Araştırmacılardan biri 30 Ağustos'taki canlı yayında "Bundan ne anlam çıkaracağımı bilmiyorum" dedi.
Bir diğeri ise "Kesinlikle büyük bir delik var, yani bir şey ya içeri girmeye çalıştı ya da dışarı çıkmaya çalıştı" diye tahmin yürüttü.
Bir araştırmacı, "Umarım onu dürttüğümüzde bir şey çıkmaya karar vermez," dedi. "Bu bir korku filminin başlangıcı gibi."
Bu derin korku ne olursa olsun, daha büyümesi gerekiyor olabilir. The Guardian'da yer alan habere göre, bilim insanları tarafından tercih edilen hipotez şu anda altın kasadan bir şeyin çıkmış olabileceğini düşünüyor. Pek de küçük olmayan bir şey.
"Dokusu nedeniyle yumurtayı seçtik. Etli gibiydi ve belirgin bir anatomisi yoktu. İçinde bir şeyin girip çıktığını gösteren bir delik var. Ancak daha önce gördüğüm hiçbir yumurtaya benzemiyor," diyor İngiltere'deki Plymouth Üniversitesi'nden derin deniz ekoloğu Kerry Howell gazeteye.
"Eğer bu bir yumurtaysa, asıl ilginç soru kimin yumurtası olduğu. Oldukça büyük. Bu küçük bir balık yumurtası değil. Oldukça büyük bir şey."
Araştırmacılar robotik bir kol kullanarak nesneyi nazikçe dürttüler ve oldukça yumuşak olduğunu tespit ettikten sonra daha ileri çalışmalar için emme yoluyla topladılar. Oluşumundan sorumlu organizmayı tespit etmek için DNA analizi yapılacak.
'Yumurtanın' tek başına olması da en az büyüklüğü kadar ilgi çekicidir. Tipik olarak, yumurtlayan hayvanlar kümeler halinde yumurtlarlar.
Yani eğer nesne bir yumurtaysa, bunda alışılmadık bir şey var demektir. Bu da gerçekten harika bir şey: her ne ise, kürenin bize derin okyanus ve orada gelişen çeşitli yaşam hakkında söyleyecek yeni bir şeyi var.
Okyanusun misafirperver olmayan derinliklerinde henüz anlayamadığımız pek çok şey oluyor. Ezici basınçlar ve dondurucu sıcaklıklar, insanlığın geniş çaplı keşifler yapmasını engelleyen faktörlerden sadece ikisi. Ancak, uzaktan kumandalı araçların bir vekil olarak hareket etmesiyle okyanus yavaş yavaş sırlarını açığa çıkarıyor. Buna gizemli derin okyanus türlerinin nasıl ürediği de dahil.
NOAA Ocean Exploration'dan keşif koordinatörü Sam Candio "Derin deniz ne kadar da tuhaf değil mi?" diyor.
"'Altın küreyi' toplayıp gemiye getirmeyi başarmış olsak da, biyolojik kökenli olduğu gerçeğinin ötesinde onu hala tanımlayamıyoruz. Gemide muhafaza edebileceğimizden daha sofistike araçlarla bilim camiasının kolektif uzmanlığından yararlanmaya devam edebileceğimiz bir laboratuvar ortamına getirene kadar muhtemelen daha fazla şey öğrenemeyeceğiz.
"Bu bulgu karşısında şaşkınlığa düşmek biraz alçakgönüllülük olsa da, kendi gezegenimiz hakkında ne kadar az şey bildiğimizi ve okyanusumuz hakkında öğrenecek ve takdir edecek ne kadar çok şey kaldığını hatırlatıyor."
Bu keşif NOAA'nın Alaska'da devam eden derin deniz araştırmalarının bir parçasıdır. Daha fazla şaşırtıcı sualtı merakı için canlı yayın kameralarına göz atın.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Bilim dünyası her gün şaşırtıcı haberlerle beni heyecanlandırmaya devam ediyor!
Onun orada ne işi var merak ediyor insan
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız