Öte gezegenlerde yaşam arayan araştırmacılar olası yaşamın izlerini tanıyabilmek için Dünya’nın uzaydan nasıl göründüğüne bakıyor. Böylece yaşam barındıran olası başka dünyaların nasıl görüneceğini anlamaya çalışıyorlar. Üstelik bunun için çok uzaklara gitmeye de gerek kalmıyor. Dünya’dan yansıyıp Ay’a düşen güneş ışınları bize yeterli veriyi sağlıyor.
Dünya atmosferinin görünür ve kızılötesi ışıkta tayfına bakıldığında oksijen gazı, ozon, karbon dioksit, metan ve belki de en önemlisi su buharı görülebilir.
Denizler mavi görünür ve ışığın önemli bir bölümünü soğururken, bitkiler kırmızıyı önemli ölçüde soğurur ve yeşili yansıtır. Dünya’dan yansıyan ışığın rengi incelendiğinde bitkilerin imzası kolayca görülebilir.
Kendi dünyamızda fotosentez yapan canlılar, Güneş’in en güçlü ışınım yaptığı dalga boylarından yararlanacak şekilde evrimleşmiştir. Ne var ki Güneş’ten çok daha yaygın olan kırmızı cüce yıldızların çevresindeki öte gezegenlerdeki fotosentez yapan canlıların bu dalga boyu aralığını kullanması pek de verimli olmayacaktır. Bu nedenle kırmızı yıldızların çevresindeki gezegenlerdeki fotosentez yapan canlılar mor ya da hatta siyah pigmentler geliştirmiş olabilir.
Yorumlar
İlginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız