Her parlayan şey altın olmasa da bir galaksi olabilir. Bu görkemli manzara, Küçük Ayı takımyıldızında, Dünya’dan 3 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 2125 galaksi kümesine aittir. Gözlemlediğiniz altın tonlarındaki her nokta, Kitt Peak Ulusal Gözlemevi’nin görünür ışıkta yakaladığı ayrı bir galaksiyi temsil eder. Görüntüdeki mor noktalar ve sisler ise NASA Chandra Xray’in X-ışını verileriyle ortaya çıkarılmış gaz bulutlarıdır. X-ışınları görünür ışık spektrumunda yer almadığı için, bu görüntüde izlenebilir hale getirmek amacıyla renklendirilmiştir.
Abell 2125 gibi devasa galaksi kümelerinin oluşumu, milyarlarca yıllık bir süreci kapsar. Uzakta konumlandığından, bu küme galaksi kümelerinin evrimlerinin erken dönemleri ve içerdikleri galaksilere olan etkileri hakkında önemli ipuçları sunar. Örneğin, Chandra, NASA Hubble ve Very Large Array’den elde edilen veriler, Abell 2125’teki bazı galaksilerin sıcak ve yüksek basınçlı gaz bulutlarından geçerken gazlarını kaybettiğini ortaya koymaktadır.
Görüntü açıklaması:
Bu görüntünün tamamı mor ve altın rengi noktalarla kaplıdır. Merkezin biraz yukarısında en büyük ve en parlak nokta, dört kırınım sivri uçlu bir galaksi yer alıyor. Görüntü boyunca, ama özellikle sol üst ve sağ altta, içini görebileceğiniz mor gaz bulutları var.
Kredi: X-ışını: NASA/CXC/SAO; Optik: NSF/NOIRLab/KPNO/F. Owen; Görüntü İşleme: NASA/CXC/SAO/J. Major, K. Arcand
Yorumlar
Altından daha güzel parlıyor
Bence de!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız