Şubat 22, 2025

SAMANYOLU VE YAY CÜCE ELİPTİK GALAKSİSİ

Astronomlar, NASA Hubble tarafından yakalanan bu görüntüde görülen küresel yıldız kümesini incelediklerinde, Samanyolu'ndaki benzer kümelere kıyasla yaklaşık %30 daha genç olduğunu keşfettiler. Eğer Palomar 12 galaksimizde oluşmuş olsaydı, diğer küresel kümelerle aynı yaşta olurdu—bu da onun buraya ait olmadığını gösteriyor.

SAMANYOLU VE YAY CÜCE ELİPTİK GALAKSİSİ

Daha detaylı araştırmalar, Palomar 12’nin aslında yaklaşık 1,7 milyar yıl önce, eski yuvası olan Yay Cüce Eliptik Galaksisi ile Samanyolu arasındaki gelgit etkileşimleri sonucu koparak buraya sürüklendiğini ortaya koydu. Bir zamanlar Palomar 12’ye ev sahipliği yapan bu cüce galaksi, Samanyolu’nun uydusu olup, etrafımızda yakın bir yörüngede dönmekte ve zaman zaman galaksi düzlemimizden geçmektedir.

Palomar 12 gibi küresel kümeler, 50 ila 450 ışık yılı genişliğinde olup, sıkışık halde bir araya gelmiş on binlerce ila milyonlarca yıldız barındırabilir. Bu kadar çok yıldız içermeleri nedeniyle, küresel kümeler gece gökyüzünde en kolay fark edilen oluşumlardan biridir; gökyüzü meraklıları bunların birçoğunu çıplak gözle dahi görebilir.

SAMANYOLU VE YAY CÜCE ELİPTİK GALAKSİSİ

Resim açıklaması:

Uzayın karanlığına karşı bir yıldız kümesi serpiştirilmiş. Daha büyük, daha parlak yıldızlar - bazıları kırınım sivri uçlu - görüntünün ortası boyunca dikey olarak bir şekilde düzenlenmiştir.

Kredi: ESA, NASA

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SAMANYOLU VE YAY CÜCE ELİPTİK GALAKSİSİ
KOZMİK YENGEÇİN KALBİNDEN GELEN DÜŞÜNCE
KARA HAZIRLIKLI MI YAKALANDINIZ?

KARA HAZIRLIKLI MI YAKALANDINIZ?

RİZELİ VE ŞİVELİ CANAVAR

RİZELİ VE ŞİVELİ CANAVAR

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ulaşılabilir Başarı

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun