Ekim 18, 2024

ŞAMATACI İKİLİ YILDIZ SİSTEMİ: R AQUARİİ

Yaklaşık 700 ışık yılı uzaklıkta yer alan R Aquarii adındaki çalkantılı ikili yıldız sistemi, devasa ve parlak gaz filamentleri püskürten şiddetli patlamalar yaşıyor.

Hubble Teleskobu'nun bu yeni görüntüsü, yıldız sisteminin volkanik faaliyetlerinin çarpıcı bir yakın çekimini sunuyor.

Patlamaların boyutu kozmik ölçekte bile olağanüstüdür; patlayan maddeler, R Aquarii'den en az 248 milyar mil uzaklığa kadar takip edilebiliyor ki bu mesafe, güneş sistemimizin çapının 24 katına eşdeğerdir.

Hubble'dan elde edilen bu ve benzeri görüntülerin, R Aquarii gibi benzersiz yıldız yapıları konusundaki anlayışımızı kökten değiştirmesi bekleniyor.

ŞAMATACI İKİLİ YILDIZ SİSTEMİ: R AQUARİİ

Görüntü açıklaması:

Uzayın siyah arka planında renkli bir bulutsuyla çevrili parlak bir ikili yıldız. Merkezdeki yıldız, dairesel bir parıltıyla çevrili büyük beyaz bir nokta. Etrafında büyük, X şeklinde bir dizi kırınım sivri uçları var. Bulutsu yıldızın üstünde, altında, solunda ve sağında ince, çok renkli filamentlerden oluşan uzun, kavisli şekillerde uzanıyor - çoğunlukla kırmızı ve yeşilimsi renkler, ancak ışığının gazı aydınlattığı yıldızın yakınında parlak bir camgöbeği renginde yanıyor.

 

Görüntü kredisi: NASA, ESA, Matthias Stute , Margarita Karovska , Davide De Martin (ESA/Hubble), Mahdi Zamani (ESA/Hubble)

ŞAMATACI İKİLİ YILDIZ SİSTEMİ: R AQUARİİ

Uçan bir kuş gibi görünmüyor mu?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun