Kasım 21, 2024

SENİ GÖREN GÖZLER: GEZEGENİMSİ NEBULALAR

1996'da NASA Hubble, yaklaşık 8000 ışık yılı uzaklıktaki bu genç gezegenimsi nebulanın kum saati şeklini ortaya çıkardı. Yerden çekilen önceki görüntülerde, nebula daha küçük bir merkezle çevrili iki büyük dış halka olarak görünüyordu, ancak ince ayrıntılar fark edilemiyordu.

Gezegenimsi nebulalar, Güneş'e benzer yıldızların ölümüyle oluşur. Yıldız çöker ve yoğun, sıcak bir beyaz cüce yıldız oluşturur. Aynı zamanda, ölmekte olan yıldız dış katmanlarını atarak, gezegenimsi nebula olarak adlandırılan karmaşık bir gaz ve toz bulutu meydana getirir. Bu durum nadir olmasa da, bu "göz" nebula biraz farklıdır: Bulutsunun merkezinde olması gerekirken, merkezin dışında yer alır.

SENİ GÖREN GÖZLER: GEZEGENİMSİ NEBULALAR

Hubble, nebula içinde yeni ve şaşırtıcı özellikler de keşfetti. Örneğin, orta kısımda, daha küçük bir kum saatinin kenarlarına benzeyen iki kesişen eliptik halka görülüyor. Ayrıca, kum saatinin duvarlarında karmaşık desenlerle işlenmiş gravürler mevcut. Yay şeklindeki bu oyuklar için birkaç olası açıklama bulunuyor; örneğin, bunlar, yıldız daha gençken fırlattığı kabukların kalıntıları olabilir.

Bu görüntü, Hubble'ın Geniş Alan ve Gezegen Kamerası 2 ile çekilen üç farklı fotoğrafın birleşiminden oluşuyor. Fotoğraflar iyonize nitrojen (kırmızı), hidrojen (yeşil) ve çift iyonize oksijen (mavi) ışığı altında kaydedilmiştir.

SENİ GÖREN GÖZLER: GEZEGENİMSİ NEBULALAR

Görüntü açıklaması:

Bu bulutsu ilginç bir görünüme sahip: turkuaz mavisi bir göze benzeyen şey, iç içe geçmiş iki daireden oluşan kırmızı-turuncu kum saati benzeri bir şeklin merkezinden size doğru bakıyor - yan çevrilmiş bir Venn diyagramı gibi. Dairelerin her birinin içinde yaylar var. Uzayın karanlığı bu görüntünün arka planını oluşturuyor.

 

Kredi: NASA/JPL-Caltech/ESA, Hubble Miras Ekibi STScI/AURA

Yorumlar

  • Mitolojideki Ra'yı andırmıyor mu?

  • ay ne kadar güzeller

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GALAKSİLER BİLE BİRBİRİNE KARIŞTI BİZ HALA... :  MCG+05-31-045
ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

ÇOK TOZLU GALAKSİ: NGC 3169

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

UZAY GİTARI GÖRMÜŞ MÜYDÜNÜZ?

BİR HAYAT KURTARALIM!

BİR HAYAT KURTARALIM!

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Disiplin

probiyotik

Yazı Nasıl Gelişti?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun