Orta Çağ’da sisin, "güneşin ışığını kıskanan masal kahramanı dev bir denizcinin eseri" olduğuna inanılıyordu. Bugün bilim, bu doğa olayının üstündeki perdeyi büyük ölçüde araladı. Ama meteoroloji uzmanları, onun kaprisli olduğunu ve her zaman sürprizler yapabileceğini eklemeden edemiyorlar...
Fiziki anlamda sis, su buharı yüklü bir atmosferde, ısının düşmesiyle ortaya çıkıyor. Bu durumda, su buharı saydam doğasını yitiriyor ve çapı milimetrenin binde biri olan su damlacıkları halinde yoğunlaşıyor. Bu su damlacıkları öylesine küçük ki, sanki yerçekimine meydan okuyorlar ve saatte birkaç santimetrelik bir hızla yere düşmeye başlıyorlar. Sonuçta, toprak hemen üstünde dalgalanan bulutlar meydana geliyor.
Sis, ılıman iklime sahip ülkelerin sahillerinde çok sık rastlanan bir doğa olayı... Çoğu zaman denizin üstündeki nemli havanın, iç bölgelerdeki daha soğuk hava kitlesiyle karşılaşması yeterli oluyor. Soğuk, su buharını kolaylıkla yoğunlaştırıyor; oluşan sis, oldukça yoğun ve kalıcı bir tabaka oluşturabiliyor ve bazen binlerce kilometrekareye yayılabiliyor.
Sis, iç denizlere oranla okyanus kıyısındaki ülkelerde daha sık görülüyor. Deniz kıyısında ise, soğuk hava kitlesiyle su buharı yüklü hava kitlesinin ilk karşılaşması çıplak gözle bile izlenebiliyor. Suyun üstünden çıkan dumanlar, insana "denizin için için yandığı" duygusunu veriyor. Okyanus kıyısındaki bazı ülkelerde sis kalıcı bir nitelik kazanıp aylar boyu varlığını sürdürebiliyor. Tropikal kıyalarda da aynı olgu çoğu zaman görülüyor. Tropikal kıyılarda sahilde su buharı yüklü sıcak hava, açıklardaki soğuk sularla karşılaştığı zaman sis olayı meydana geliyor. İşte, açık denizde denizcileri en çok korkutan doğal olaylardan biri de bu...
Öte yandan, sis sadece ılıman iklim ve tropikal bölgeler kuşağına özgü bir doğa olayı değil... Sıcaklık farklılığından dolayı kurak iklimlerde de sis olayına ender de olsa rastlanabiliyor. Üstelik bu iklim kuşağında sis bir anlamda yaşamın da motoru... Bu bölgelerde gerek bitki gerekse hayvan topluluğu için sis, yegâne su kaynağı olma işlevine sahip.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız