Aralık 26, 2024

Sıvılar Nasıl Akıyorlar? (III)

Türbülansların daha dramatik sonuçlar verdiği durumlar da sözkonusu... Bazen çok şiddetli akıntı­larda en küçük bir türbülans bü­yük felaketlere yol açabiliyor. İyi ve akıllı bir şekilde kontrol altına alınmayan bir akıntı, kanalizasyon borularının patlamasına, gemi per­vanelerinin kırılmasına ve hatta uçakların düşmesine neden olabili­yor. Bugün fizikçiler, bu tehlikeyi yok etmek için, sürtünmeleri en aza indirmeye ve akıntıları mümkün olduğunca en üst düzeyde berraklaştırmaya çalışıyorlar.

Sıvılar Nasıl Akıyorlar? (III)

Bu konuda bazen hiç beklenme­dik alanlarda başarılar elde edile­biliyor. Örneğin; "sıvı mekaniği", bugün en fazla cerrahi konusuna yardımcı oluyor. Mikrocerrahi, damarlardaki kan akışını daha iyi bir noktaya getirmek için bugün damarları genişletiyor. Böylece kalbin enerji kaybı en aza indirile­biliyor.

Sıvılar Nasıl Akıyorlar? (III)

Her akıntı kendi yolunu buluyor

 

Gazete kağıdının üzerine bir damla su döktüğünüz za­man, su hemen yayılacak ve bir hale meydana getirecek­tir. Aynı su damlası bir bardak yağın içine düştüğünde ise yayılmayıp yağ tabakasının yüzeyinde öylece kala­caktır. Bu akma çeşitliliği herşeyden önce sıvı maddenin döküldüğü yerin niteliğine bağlı... Bazı yüzeyler sıvıyı çekip onunla ıslanırken, bazı yüzeyler ise tam tersine sıvıyı reddediyorlar. 

Sıvılar Nasıl Akıyorlar? (III)

Dökülme biçimleri

 

Dökülme biçimleri ise, o anda o sıvı maddenin üzerinde etkili olan fiziki güçlere bağlı olarak değişiyor. Örne­ğin, başlangıçtaki itiş ve yerçekimi gücünün ortak etkisi sonucu, şam­panya şişesinin ağzından çıkan köpük bir parabol biçiminde dökülüyor. Bu­na karşılık, bir tastan şarap döktüğü­nüz zaman, şarap, bir doğru çizgi iz­leyerek düşüyor. Çünkü, o anda şarabın üzerinde etkili olan sadece yerçekimi gücü...

Sıvılar Nasıl Akıyorlar? (III)

Öte yandan, sıvı maddenin doğası da onun izlediği güzergahı biçimlendi­riyor. Örneğin, bir ketçap şişesinin di­bine vurarak içindeki sıvı maddeyi dı­şarıya çıkarmaya çalıştığımızda, sıvı madde fışkırarak dökülüyor. Oysa, aynı işlemi bir yağ şişesine yaptığımız­da, yağın düzgün bir sızıntı biçiminde düştüğünü görüyoruz.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

İkiz çocuk Sahibi Olmak Genetik mi Etnik mi?
Tek Yumurta İkizleri

Tek Yumurta İkizleri

Ana Karnında Simetri

Ana Karnında Simetri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun