Aralık 25, 2024

SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK: KUASAR

Chandra'yı kullanan bilim insanları, beklentileri karşılamayan parlak bir süper kütleli kara delik tespit ettiler. Dünya'dan yaklaşık 3,4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan H1821+643, çevresi üzerinde beklenenden çok daha az etkiye sahip. 

SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK: KUASAR

Bu görüntü, son basın bültenimizde bildirildiği üzere, gökbilimcilerin kendisinden beklediklerini elde edemeyen ve hızla büyüyen bir süper kütleli kara delik olan bir kuasarı göstermektedir. NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi'nden (mavi) gelen veriler ve NSF'nin Karl G. Jansky Çok Büyük Dizisi'nden (kırmızı) gelen radyo verileri, bu kuasarın ev sahibi galaksisi üzerindeki hayal kırıklığı yaratan etkisinin bazı kanıtlarını ortaya koyuyor.

H1821+643 olarak bilinen bu kuasar Dünya'dan yaklaşık 3,4 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Kuasarlar, yoğun radyasyon ve bazen güçlü jetler üreterek materyali öfkeyle içe doğru çeken nadir ve aşırı bir süper kütleli kara delik sınıfıdır. H1821+643, bir galaksi kümesi içinde Dünya'ya en yakın kuasardır.

Kuasarlar, galaksi kümelerinin merkezlerindeki diğer süper kütleli kara deliklerden farklıdır, çünkü daha yüksek bir oranda daha fazla malzeme çekerler. Gökbilimciler, orta hızda büyüyen kuasar olmayan kara deliklerin, galaksiler arası sıcak gazın çok fazla soğumasını engelleyerek çevrelerini etkilediklerini bulmuşlardır. Bu da kara deliğin etrafındaki yıldızların büyümesini düzenliyor.

Ancak kuasarların etkisi o kadar iyi bilinmemektedir. H1821+643 üzerine yapılan bu yeni çalışma, kuasarların - çok aktif olmalarına rağmen - ev sahibi galaksi ve kümenin kaderini yönlendirmede bazı bilim insanlarının beklediğinden daha az önemli olabileceğini gösteriyor.

SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK: KUASAR

Ekip bu sonuca ulaşmak için H1821+643 ve ev sahibi galaksinin içinde bulunduğu sıcak gazı incelemek üzere Chandra'yı kullandı. Ancak kuasardan gelen parlak X-ışınları, sıcak gazdan gelen daha zayıf X-ışınlarını incelemeyi zorlaştırdı. Araştırmacılar, kuasarı çevreleyen kümedeki sıcak gazdan gelen X-ışınlarını gösteren yeni kompozit görüntüde yansıtılan kara deliğin etkisinin ne olduğunu ortaya çıkarmak için X-ışını parlamasını dikkatlice kaldırdılar. Bu da kuasarın aslında çevresi üzerinde çok az etkiye sahip olduğunu görmelerini sağladı.

Ekip Chandra'yı kullanarak, galaksinin merkezindeki kara deliğin yakınındaki gaz yoğunluğunun çok daha yüksek ve gaz sıcaklıklarının daha uzaktaki bölgelere göre çok daha düşük olduğunu buldu. Bilim insanları, sıcak gazın soğumasını ve kümenin merkezine doğru akmasını önlemek için çok az veya hiç enerji girişi olmadığında (tipik olarak bir kara delikten gelen patlamalardan kaynaklanır) sıcak gazın bu şekilde davranmasını beklemektedir.

SÜPER KÜTLELİ KARA DELİK: KUASAR

Görsel Açıklama:
Bu bileşik görüntü, Dünya'dan yaklaşık 3,4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan, nadir ve uç bir süper kütleli kara delik sınıfı olan bir kuasarı gösteriyor.
Görüntünün merkezinde, doğrudan size doğrultulmuş bir el fenerinin ışınına benzeyen parlak, beyaz, dairesel bir ışık var. Beyaz ışığın genişliğinden biraz daha büyük olan kırmızı renkli radyo ışığının bulanık, çubuk şeklindeki yapısı dairesel yapıyı çevreliyor. Kırmızı çubuk aynı zamanda beyaz ışığın üstünde ve altında uzanır ve saatin bir pozisyonundan saatin yedi pozisyonuna kadar düz bir çizgi halinde uzanır.
Kırmızı çubuğun her iki yanında, X-ışını ışığı, kırmızı ve beyaz özelliklere daha yakın olan daha parlak mavi, ince sıcak gaz bulutları olarak mevcuttur. Daha parlak bulutlar daha yoğun gazı temsil eder.

 

Kaynak: Nasa Chandra X-Ray

Yorumlar

  • Bu çok büyükmüş ama

  • Bence de çok büyük!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Fayda

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun