NASA’nın Chandra X-ray Gözlemevi ve James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan bir astronom ekibi, Büyük Patlama’dan yalnızca 1,5 milyar yıl sonra var olmuş bir galaksinin merkezinde düşük kütleli bir süper kütleli kara delik keşfetti. Bu galaksi, Dünya’dan yaklaşık 12,1 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Kara deliğin kısa süreli bir "ziyafet çektiği" gözlemlense de, bu durum gökbilimcilere süper kütleli kara deliklerin evrenin erken dönemlerinde bu denli hızlı büyüme mekanizmalarını anlamada önemli ipuçları sağlayabilir.
Süper kütleli kara delikler, çoğu galaksinin merkezinde bulunur ve modern teleskoplar sayesinde evrenin şaşırtıcı derecede erken dönemlerinde dahi gözlemlenebilmektedir. Ancak bu kara deliklerin nasıl bu kadar hızlı büyüyebildiğini anlamak, bilim insanları için büyük bir muamma oluşturmaktadır.
Büyük Patlama’dan yalnızca 1,5 milyar yıl sonra, aşırı bir hızla madde tüketen düşük kütleli bir süper kütleli kara deliğin keşfi, bu gizemi aydınlatmada önemli bir adım olmuştur. Bu bulgu, evrenin erken dönemlerinde kara deliklerin büyüme süreçlerine dair yeni ve değerli bilgiler sunmaktadır.
Görsel Açıklamalar:
Resim 1:
Bu, LID-568 kara deliğinin içinde bulunduğu galaksinin bir sanatçı konseptidir. Resim, mavi ve beyaz tonlarında yıldızlarla hafifçe beneklenmiş kabarık kırmızı bir bulutu andırıyor. Galaksinin merkezi kısmı parlak beyazdır ve bu da yoğun bir şekilde yıldızlarla dolu olduğunu gösterir.
Resim 2:
Bu, LID-568 adı verilen süper kütleli kara deliğin bir sanatçı konsepti. Resimde yuvarlak, siyah bir şeklin etrafında dönen kırmızı ve beyaz maddelerden oluşan bir girdap görülüyor. Nesne karakter olarak bir giderin etrafında dönen suya benziyor. Lazer ışınını andıran parlak beyaz bir parçacık jeti kara delikten yukarı doğru fırlıyor.
Çizimler: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/M. Zamani
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız