Birbiriyle çarpışan ve en nihayetinde kendi içlerindeki kara deliği besleyen galaksiler bugüne kadar birçok kez gözlemlendi. Fakat bilim insanları, Samanyolu’ndan çok uzaklarda bulunmaları nedeniyle küçük boyutlardaki cüce galaksilerde bu durumu net olarak gözlemleyememişti.
Gelişen teknolojiyle birlikte artık bu mümkün oldu. Bilim insanları, ilk kez iki cüce galaksinin birbiriyle çarpışmasını gözlemledi, hem de iki ayrı noktada. Gözlem, evreni anlamak için büyük ipuçları içeriyor.
İkili çarpışmalardan ilki, Dünya’dan 760 milyon ışık yılı uzaklıktaki Abell 133 adlı galaksi kümesinde gözlemlendi. İkincisi ise 3,2 milyar ışık yılı uzağımızdaki Abell 1758S kümesinde bulundu. İkinci çarpışmada, galaksiler arasında köprü kuruyormuşçasına dizilen yıldız yapıları da yer alıyordu.
NASA'nın Chandra X-ray Gözlem Evi aracılığıyla yapılan gözlemler, cüce galaksileri içerdiğinden bilim dünyası için büyük bir önem taşıyor. Zira bu galaksiler, evrenin erken zamanlarına bir pencere olarak tanımlanıyor.
Cüce galaksilerin çarpışmasıyla ortaya hem bir adet dev kara deliğe yer veren bir galaksi çıkıyor. Bir diğer deyişle gözlemlenen bu dört cüce galaksi, milyarlarca yıl sonra ortaya çıkacak galaksilerin atası olacaklar.
Dolayısıyla gözlemlenen bu çarpışma hem kendi galaksimiz hem de diğer galaksilerin nasıl meydana geldiğine dair yeni veriler sunabilir.
Kaynak: 1
Yorumlar
Sonunda bunu da gözlemleyebildik
Yine bir tarihi olaya tanıklık ettik!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız