Türkiye'nin geçtiğimiz yıl duyurulan ilk gözlem uydusu İMECE, uzay araştırmalarında ülkemiz için büyük bir adım olacak. TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından hayata geçirilen projeyle geliştirilen İMECE'nin tüm parçaları ülkemizde tasarlanıyor ve üretiliyor.
Montajı 2020'de tamamlanan gözlem uydusunun ilk etapta 15 Ocak 2023'te fırlatılması planlanmış olsa da bu tarih son olarak 11 Nisan 09.20'ye ertelenmişti. Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu SpaceX, görevin bugün yeniden ertelendiğini açıkladı.
Fırlatmaya birkaç saat kala SpaceX, Twitter'dan paylaştığı duyuruda fırlatmanın bugün yapılamayacağını açıkladı. Şirket, ekibin hava şartlarına göz kulak olduğunu ifade ederken henüz yeni fırlatma tarihi belirlemedi.
Bu açıklamanın ardından TÜBİTAK da Twitter'dan yaptığı paylaşımda "İMECE uydumuzu yörüngesine taşıyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firması, fırlatmayı bugün yapmanın mümkün olmadığını resmi olarak bildirmiştir. Şu an itibariyle bir gün ertelenen fırlatmanın kesin tarih ve saati bilahare bildirilecektir." ifadelerini kullandı.
Kısa İMECE’den bahsedelim.
- Metre altı çözünürlükteki ilk milli gözlem uydusu.
- Yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçları İMECE ile yerli kaynaklarla sağlanmış olacak.
- Tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testleri ülkemizde gerçekleştirildi ve hayata geçirildi.
- Yer istasyonu anteni ve yazılımları da yine yerli imkanlarla sağlandı.
- Sivil ve askeri amaçlı olarak kullanılabilecek.
- Hedef tespiti ve teşhisi yapabilecek.
- Doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar dahil pek çok alana hizmet edebilecek.
- Fırlatmanın ardından 48 saat içinde ilk görüntülemesini yapması bekleniyor.
- İMECE'nin görev ömrü ise 5 yıl.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız