James Webb Uzay Teleskobu, evrenin erken dönemlerinde önceki bilgilere kıyasla 10 kat daha fazla süpernova keşfetti. Bu süpernovalardan bazıları, evrenin genişleme hızını ölçmek için kullanılan en uzak örneklerdir.
Evren genişledikçe, ışık daha uzun (kızılötesi) dalga boylarına kayar. Bu olaya kırmızıya kayma denir! Işıkları çok uzak mesafeler kat ettiğinden ve uzun süre seyahat ettiğinden, Webb'in güçlü ve hassas kızılötesi görüşü, uzak süpernovaları gözlemlemek için mükemmeldir.
Webb'den önce, 2 kırmızıya kaymanın (evrenin 3,3 milyar yıl yaşında olduğu döneme karşılık gelir) üzerinde sadece birkaç süpernova bulunmuştu. Şimdi ise Webb'in verileri, evrenin 2 milyar yıldan daha genç olduğu dönemde patlayan yıldızları içeriyor. Toplamda Webb, kol uzunluğunda tutulan bir pirinç tanesi kalınlığındaki bir gökyüzü parçasında yaklaşık 80 süpernova keşfetti (burada yeşil daire içine alınmıştır).
Görüntü açıklaması:
Uzayın siyah arka planında farklı renk, şekil ve boyutlarda yüzlerce nesne görülen bir uzay teleskobu görüntüsü. Küçük kırmızı lekeler, parlak merkezlere sahip daha büyük ve bulanık beyaz veya mavimsi kütleler, beyaz, pembe veya mavi disk şekilleri, belirgin spiral yapılar ve zar zor fark edilen benekler var. Görüntüdeki küçük cisimlerden seksen üçü yeşil renkle daire içine alınmış. Dairelerin bazıları birbirine yakın, bazıları birbirinden uzak, bazıları ise üst üste geliyor. Dağılımda belirgin bir desen yok.
Yorumlar
Casusun da böyle güzeli!
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız