Ocak 24, 2025

URANÜS SATÜRN HALKALARININ YANINDAN GEÇERKEN

Bu doğal renkli görüntünün sol üst köşesinde, mavi bir nokta olarak görülen Uranüs, Satürn’ün halkalarının yanından geçerken Cassini uzay aracı tarafından gözlemlendi. Bu görüntü, insan gözünün görebileceği şekliyle temsil edilmektedir. Cassini o sırada, Satürn'den yaklaşık 614.300 mil (988.600 km) ve Uranüs'ten 28,3 astronomik birim mesafedeydi. Bir astronomik birim, Dünya ile Güneş arasındaki ortalama mesafeyi ifade eder ve bu mesafe 93 milyon mil (150 milyon km) olarak kabul edilir.

URANÜS SATÜRN HALKALARININ YANINDAN GEÇERKEN

Uranüs, soluk mavi bir renkte görünür; çünkü atmosferinde metan gazı ile çok az miktarda aerosol ve bulut bulunur. Hem Uranüs hem de Neptün gibi safir renkli gezegenler, güneş ışığındaki kırmızı dalga boylarını emerken, mavi dalga boylarının uzaya yansımasına izin verir. Bu özellik, gezegenin bu belirgin mavi tonuyla görülmesini sağlar.

URANÜS SATÜRN HALKALARININ YANINDAN GEÇERKEN

Görüntü açıklaması:

Satürn'ün halkalarından birkaçı görüntüyü sağ köşeden çapraz olarak kesiyor. Sağ altta, dış kenarında daha açık renkli bir halkayla çerçevelenmiş, ten rengi geniş bir halka görülüyor. Görüntünün merkezine yakın bir yerde, beyaz renkte parlayan daha ince birkaç halka kesişiyor. Sol üstteki mesafede, yalnızca birkaç piksel genişliğinde mavi bir nokta olarak görülebilen gaz devi Uranüs.

 

Kredi: NASA/JPL-Caltech/Uzay Bilimleri Enstitüsü

Yorumlar

  • Halkalar çok etkileyici

  • Bu halkalar çok büyüleyici değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YEREL GALAKSİ: M110

YEREL GALAKSİ: M110

GENÇ VE AÇ PROSTAR

GENÇ VE AÇ PROSTAR

ÜÇ TELESKOBUN ORTAK ÇALIŞMASI OLAN GÖRÜNTÜ: NGC 1850
KAR HAYALETİ

KAR HAYALETİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Dönem İdeolojisi

probiyotik

Antik Dönemde Deprem İnanışı

bubble30
Nielawore

YEREL GALAKSİ: M110

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun