Görüntünün adeta bir adeta kükreyişi var gibi, değil mi?
Korkmanıza gerek yok: Kızgın bir kızıl denizde başını geriye atan bir canavar gibi görünen bu görüntü aslında sadece bir gaz ve toz sütunudur. Koni Bulutsusu, Monoceros takımyıldızında 2500 ışık yılı mesafede bulunur. NASA'nın Hubble Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğraf, bulutsunun üst kısmındaki 2,5 ışık yılını gösteriyor; oysa bulutsunun tamamı 7 ışık yılı uzunluğundadır. Soğuk gazdan oluşan koni şeklindeki dev sütunlar, yıldızların doğduğu geniş bölgelerde sıklıkla karşımıza çıkar. Astronomlar, bu sütunların gelişmekte olan yıldızlar için birer kuluçka merkezi olduğunu düşünüyor.
Milyonlarca yıl boyunca, sıcak ve genç yıldızlardan yayılan radyasyon (görüntünün üst kısmının dışında bulunan) bulutsuyu yavaş yavaş aşındırmıştır. Bu süreç, hidrojen gazının parlamasına yol açarak sütunun etrafında kırmızı bir ışık halesi oluşturur. Benzer bir olay, daha küçük ölçekte tek bir yıldızı çevreleyen gazda da meydana gelir ve Koni'nin sol üst köşesinde görülen yay şeklindeki yapıyı oluşturur. Zamanla, Koni'nin sadece en yoğun bölgeleri ayakta kalacaktır. Bu yoğun alanların içinde yıldızlar ve gezegenlerin doğma olasılığı vardır.
Resim açıklaması:
Dramatik kırmızı bir fonda, tepesi yakındaki yıldızların yansıyan ışığıyla aydınlanan karanlık bir gaz ve toz sütunu yukarı doğru uzanıyor. Bazı yıldızlar görüntünün üst kısmına serpiştirilmiş. Sütunun alt kısmında da birkaç yıldız var.
Kredi: NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (USCS/LO), M. Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), ACS Bilim Ekibi ve ESA
Siz bu görüntüye bakınca ne görüyorsunuz?
Yorumlar
Çok ürkütücü değil mi?
büyüleniyorum o nasıl bir kırmızı
Çok karanlık duruyor
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız