Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), Kasım 2022’de uzaya EOS-06 isimli bir gözlem uydusunu göndermişti. Dünyanın yaklaşık 743 metre üzerine yerleştirilen bu uydunun görevi, en az beş yıl boyunca gezegenimizi gözlemleyerek deniz yüzeyi sıcaklıklarını ve diğer okyanus özelliklerini izlemekti.
Şimdi ise uydudan yepyeni görüntüler geldi. EOS-06 tarafından yakalanan ve birçok ayrıntıyı içeren görüntüler, Dünya’yı daha önce görmediğimiz ve asla göremeyeceğimiz bir şekilde bizlere gösteriyor.
Görüntüler, uydu tarafından çekilen yaklaşık 3 bin fotoğrafın yardımıyla oluşturuldu. Dünya’nın kıtaları ve okyanuslarıyla birlikte biyoçeşitliliğini de gözler önüne seren bu sahte renkli mozaik görüntü, uydudan gönderilen 300 GB’lık veriyi işledikten sonra oluşturuldu.
Ayrıca çalışmanın, 1 Şubat ile 15 Şubat 2023 arasında çekilen 2939 fotoğrafla oluşturulduğunu söyleyelim. Bu fotoğraflar, Uydunun Ocean Color Monitor (OCM-3) cihazıyla çekilmişti.
ISRO tarafından yapılan açıklamada OCM’nin, kara ve okyanus üzerindeki bitki örtüsü hakkında bilgi sağlamak için gezegenimizi 13 farklı dalga boyunda algıladığı belirtildi. Buradan tamamına ulaşabileceğiniz görüntülere bakıldığında da Afrika’dan Asya’ya, Kuzey Amerika’dan Avustralya’ya kadar birçok yerin değişen bitki örtüsünün yakalandığı görülüyor.
Görüntüler neden insan gözüyle görülemiyor?
Bu görüntülerin, insan gözüyle görülemeyeceğini ve “sahte renkli” olarak nitelendirildiğini söylemiştik. Bunun nedeni ise uydunun, Dünya’nın manzarasını insan gözünün normalde gözlemleyemeyeceği dalga boylarında yakalaması.
Kaynak: https://www.isro.gov.in/EOS_06_mosaic.html
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız