Ekim 11, 2024

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

İnsanlığın cevabını en çok merak ettiği soru: Evrende yalnız mıyız? Ya bir gün bu sorunun cevabının hayır olduğunu öğrenir ve bizden daha akıllı bir uygarlıkla karşılaşırsak. Ya o uygarlık arkadaş canlısı değilse. Bilim kurgu filmlerine konu olmuş senaryoları yaşamayacağımız ne malum? Aslında Hawking’e göre uzaylılarla iletişim kurmak Dünya’ya zarar verebilir.

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Bilim insanları son zamanlarda Dünyadışı olası canlılara sesimizi duyurup duyurmama konusunda kararsız. Bu konu ünlü astrofizikçi Stephen Hawking tarafından Ağustos’ta yapılan SETIcon kongresinde ortaya atıldı. Hawking’e göre uzaylılarla iletişim kurmak Dünya’ya zarar verebilir.

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

SETI’nin eski başkanı John Billingham’a göre bir risk var. Bu yüzden uzaylılarla iletişim kurmaya çalışmamalıyız. SETI Yıldızlararası Mesaj Direktörü Douglas Vakoch ise arkadaş canlısı olmasalar bile, uzaylıların uzak mesafelerden bize zarar vermesinin zor olacağını söylüyor. Hawking’e göre bizimle iletişime geçecek bir medeniyetin, bizden daha köklü ve gelişmiş bir teknolojisi olacaktır. Dolayısıyla insanlığa zarar verecek ya da kaynaklarını yok edecek güce de sahip olacaklardır.

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Hawking: “Bu yüzden varlığımızı belli edecek sinyaller yollamamalıyız” diyor.

 

Billingham’a göre uzaydan gelen sinyalleri dinlemekte problem yok, ancak uzaya sinyal göndermek sıkıntı yaratabilir. Billingham bu ikilemin çözülmesi için dünya genelinde bir konferans yapılması gerektiğini öne sürüyor. Kanadalı bilim kurgu yazarı Robert Sawyer da küçük bir grup bilim insanının gezegen adına karar almasını uygun bulmayarak, uluslararası platformda karar alınması gerektiğini savunuyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Laboratuvar İmalatı İlk İnsan Karaciğeri
Dünyamız Sinyal Gönderiyor Olabilir Mi?
Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Uzaylılar ile İletişim Mümkün Mü?

Kulak İzi

Kulak İzi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çatışma

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun