Ocak 11, 2025

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

BİLİM İNSANLARI VAR OLMAMASI GEREKEN BİR GEZEGEN KEŞFETTİ

Şu içeriğimizi okumuş muydunuz?

 

Bakın bu haberler beni biraz korkutuyor he.

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

Galaksimizde şimdiye kadar bulunan en parlak dış gezegen cam ve titanyumdan yapılmış bulutlara sahip.

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

LTT-9779b adı verilen ve 263 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegen o kadar parlak ki neredeyse bir ayna gibi, ev sahibi yıldızından gelen ışığın yüzde 80'ini yansıtıyor. Bu, üzerine düşen ışığın yaklaşık dörtte üçünü yansıtan yüksek parlaklığıyla bilinen Venüs'ten bile daha parlak.

Hepsi bu kadar da değil. Neptün büyüklüğündeki dünya, 2,100 Kelvin'e (1,827 santigrat derece veya 3,320 Fahrenheit) ulaşan sıcaklıklarıyla kavurucu derecede sıcaktır. Bu, bu tür bir dış gezegende şimdiye kadar görülen en yüksek sıcaklıktır.

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

Şili'deki Diego Portales Üniversitesi'nden gökbilimci James Jenkins, "Yıldızına yakın, yanan bir dünya hayal edin, ağır metal bulutları havada süzülüyor, titanyum damlacıkları yağıyor" diyor.

Bu dikkat çekici keşif Avrupa Uzay Ajansı'nın CHaracterising ExOPlanet Satellite (Cheops) uydusu kullanılarak yapıldı. Dış gezegen ve yörüngesi başlangıçta diğer araçlar kullanılarak bulunmuş ve karakterize edilmişti, ancak Cheops faz eğrisi olarak bilinen son derece ayrıntılı bir veri seti elde etmek için daha uzun ve daha yakından baktı.

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

Bir dış gezegen bir yıldızın yörüngesinde dönerken, sistem tarafından yayılan ışık miktarı değişir. Gezegen yıldızın önündeyken yıldızın ışığı azalır; ancak gezegen yıldızın arkasındayken de ışık azalır. Bunun nedeni, her iki taraftayken yaydığı ve yansıttığı ışığın sistem tarafından yayılan toplam ışığa eklenmesidir.

Gökbilimciler bu bilgiyi, ısıdan yayılan ışığı çıkararak dış gezegenin ne kadar ışık yaydığını elde etmek için kullanabilirler. LTT-9779b'nin yansıtıcılığını, yani albedo olarak bilinen bir ölçümü bu şekilde elde ettiler. Bu bağlamda Dünya'nın albedosu 0,3'tür; Güneş ışığının yüzde 30'unu yansıtır. Venüs'ün albedosu ise 0,75'tir.

Bununla birlikte, LTT-9779b'nin atmosferi gariptir. Bu kadar kavurucu sıcaklıklarda, herhangi bir atmosferin temelde kaynaması beklenir -cam ve metal bulutları olanlar bile. Araştırmacılar, LTT-9779b'nin varlığının bu maddelerin aşırı doygunluğuna işaret ettiğini buldular.

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

Fransa'daki Côte d'Azur Gözlemevi'nden gökbilimci Vivien Parmentier, "Bir banyoyu buharla doldurmak için ya su buharı yoğunlaşana kadar havayı soğutursunuz ya da hava buhara o kadar doymuştur ki daha fazla tutamayacağı için bulutlar oluşana kadar sıcak suyu akıtmaya devam edersiniz" diyor. "Benzer şekilde, LTT-9779b çok sıcak olmasına rağmen metalik bulutlar oluşturabiliyor çünkü atmosfer silikat ve metal buharlarıyla aşırı doymuş durumda."

VAR OLMAMASI GEREKEN GEZEGEN UZAYDA PARLIYOR -Friendz10

Yine de gökbilimciler modellere göre bu dış gezegenin "var olmaması gerektiğini" söylüyorlar. Dünya'nın 4,7 katı yarıçap ve 29 katı kütleye sahip olan bu gezegen, Güneş benzeri yıldızının etrafında 19 saatlik bir yörüngede dönüyor. Bu da onu 'sıcak Neptün çölü'ne yerleştiriyor. Bunun gibi çok az dünya bulduk, çünkü yıldızlarından gelen X-ışını ve ultraviyole ışınımına dayanamıyorlar.

Çalışmalar daha yüksek yerçekiminin LTT-9779b'nin yoğun yıldız ışınlamasına karşı atmosferini korumasına yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak yeni bulgular ikinci bir tutma mekanizması önermektedir.

Fransa'daki Marsilya Astrofizik Laboratuvarı'ndan astrofizikçi Sergio Hoyer, "Bu metal bulutların gezegenin sıcak Neptün çölünde hayatta kalmasına yardımcı olduğuna inanıyoruz" diyor.

"Bulutlar ışığı yansıtıyor ve gezegenin çok ısınmasını ve buharlaşmasını engelliyor. Bu arada, yüksek oranda metalik olması gezegeni ve atmosferini ağırlaştırıyor ve uçup gitmesini zorlaştırıyor."

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • aaa ben de bunu yazmıştım ama sizinki daha kapsamlı olmuş ellerinize sağlık

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EN YAKINIMIZDAKİ YILDIZ SİSTEMİ: ALPHA CENTAURİ
ROSETTA'NIN KUYRUKLU YILDIZI: 67P

ROSETTA'NIN KUYRUKLU YILDIZI: 67P

GENÇ YILDILZAR KARANLIK BULUTSULAR

GENÇ YILDILZAR KARANLIK BULUTSULAR

İHANETTEN GERİYE KALAN

İHANETTEN GERİYE KALAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Nefretsiz Korku

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun