Aralık 26, 2024

VEGA YILDIZINI ÇEVRELEYEN ENKAZ DİSKİ

Gökbilimciler, yaklaşık 100 milyar mil genişliğindeki bir enkaz diskini çevreleyen Vega yıldızını uzun süredir gezegen oluşum malzemesinden oluştuğunu düşünüyorlardı. Ancak Hubble ve James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) son gözlemleri bu fikri sorguluyor.

Arizona Üniversitesi'nden Andras Gáspár, "Vega diski inanılmaz derecede düzgün ve olağanüstü derecede pürüzsüz," diye ifade etti.

Bu iki teleskobun gerçekleştirdiği benzersiz detaylı incelemeler, diskin Vega'nın çevresinde bir ya da daha fazla büyük gezegenin varlığına dair net bir kanıt içermediğini ortaya koydu.

VEGA YILDIZINI ÇEVRELEYEN ENKAZ DİSKİ

Hubble, diskin dış halesini, yıldız ışığını yansıtan ve duman yoğunluğundan daha büyük olmayan parçacıklarla görüntülemeyi başardı. Öte yandan, James Webb Uzay Teleskobu, Güneş'imizden 40 kat daha parlak olan bu göz alıcı mavi-beyaz yıldızın çevresinde dönen kum tanesi boyutundaki parçacıklardan yayılan kızılötesi ışımayı detaylı bir şekilde analiz etti.

Elde edilen bulgular, diğer yıldızların çevresindeki gezegen sistemlerinin çeşitliliği ve yapısal farkları konusunda bilim insanlarının mevcut anlayışını gözden geçirmelerini gerektirecek.

VEGA YILDIZINI ÇEVRELEYEN ENKAZ DİSKİ

Resim açıklamaları:
1 - Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülenen Vega diski. Disk mükemmel bir şekilde daireseldir ve merkezinde bir yıldızın parlak ışıltısını engelleyen siyah bir nokta vardır. Merkeze yaklaştıkça disk beyazlaşıyor. Radyal çizgiler merkezden dışarı doğru uzanarak diske bir sosis muhafazasının ucu gibi dalgalanma etkisi verir. Dairesel diskin dış kenarı mavidir.

VEGA YILDIZINI ÇEVRELEYEN ENKAZ DİSKİ

2 - Diskin Webb görüntüsü turuncu renkli, pürüzsüz, bulanık bir haledir. İç disk merkeze doğru daha beyazdır ve iç disk ile daha turuncu olan dış disk arasında daha koyu bir şerit vardır. Disk aynı zamanda mükemmel bir şekilde daireseldir ve merkezinde yıldızdan gelen ışığı engelleyen siyah bir daire vardır.

 

Görüntü kredileri: NASA, ESA, CSA, STScI, S. Wolff (Arizona Üniversitesi), K. Su (Arizona Üniversitesi), A. Gáspár (Arizona Üniversitesi)

Yorumlar

  • Muhteşem görseller

  • İlk görüntü çok göz alıcı duruyor bence

  • Görüntü masaldan çıkmış gibi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

LET'S TAKE A JOURNEY TO THE AQUILA CONSTELLATION!
CHRISTMAS TREE IN THE SKY: CHRISTMAS TREE CLUSTER
ŞEKİLDEN ŞEKLE GİREN SU PERİLERİ

ŞEKİLDEN ŞEKLE GİREN SU PERİLERİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ayrışma

probiyotik

Apokria Karnavalı ve Osmanlı Dönemi

bubble30
Nielawore

WINTER SOLSTICE FULL MOON: COLD MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun