Aralık 24, 2024

VENÜS SANDIĞIMIZ GİBİ ÖLÜ GEZEGEN DEĞİL!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1989 yılında Magellan isimli bir uzay aracını fırlatmış, bu uzay aracı ile Güneş Sistemi'ndeki en sıcak gezegen olan Venüs'ü incelemeye başlamıştı. Geçmişte elde edilen bulgular, bu gezegende 1600'den fazla büyük, 1 milyondan fazla küçük volkan bulunduğunu gözler önüne seriyordu. Bu volkanların en büyüklerinden bir tanesi de Maat Mons olarak isimlendiriliyordu. Uzmanlar, bu volkanın yakın bir çevresinde volkanik aktiviteler gözlemlediklerini duyurdular.

Alaska Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Robert Herrick, Dünya'ya en yakın gezegende hala aktif volkanlar olabileceğini duyurdu. Bu önemli bir duyuruydu çünkü Venüs'ün volkanik anlamda aktif olup olmadığına ilişkin doğrudan gözlem bugüne dek yapılamamıştı. Bilim insanı, en yeni gözlemlerin 1991 yılında dayandığını ifade ediyor.

VENÜS SANDIĞIMIZ GİBİ ÖLÜ GEZEGEN DEĞİL!

Venüs'ün aktif olduğu nasıl anlaşıldı?

Robert Herrick ve ekibi, Magellan'dan alınan verileri inceledikleri sırada 1991 yılında garip bir olayın meydana geldiğini tespit ettiler. Gezegendeki aynı bölge, 8 ay arayla iki kez görüntülenmişti ve iki görüntü birbirinden farklıydı. Öyle ki Maat Mons'un yakınındaki nispeten küçük bir volkanın ağzı, 8 aylık süreçte 2 kilometrekareden 4 kilometrekareye çıkmıştı. Üstelik volkanın ağzı ilk görselde dairesel yapıdayken, ikinci görselde böbrek şekline gelmiş ve iç kısmı da karanlıklaşmıştı. İşte bu bulgular, Venüs'ün hala aktif olduğunun açık bir göstergesiydi. Araştırmacılar, volkanın ağzındaki karanlık alanın bir lav gölü olduğunu tahmin ediyorlar.

VENÜS SANDIĞIMIZ GİBİ ÖLÜ GEZEGEN DEĞİL!

Yukarıdaki fotoğrafta Maat Mons isimli yanardağın çevresine ait bir fiziki harita yer alıyor. Sağ kısımda kalan Magellan görüntülerinde ise aynı alana ait fotoğraflar. 8 ay arayla çekilen fotoğrafların ne kadar farklı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. "New Flows" olarak belirtilen alan lav kalıntısını, "Expanded Vent" isimli alan ise genişleyen volkan ağzını gözler önüne seriyor.

VENÜS SANDIĞIMIZ GİBİ ÖLÜ GEZEGEN DEĞİL!

Robert Herrick, tahminlerini yorumlatmak için NASA'nın Venüs ile ilgili projelerinden sorumlu isimleri arasında olan Scott Hensley ile birlikte çalıştı. Bu süreçte günümüz teknolojileri ile çeşitli simülasyon çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmalar, Magellan'dan elde edilen görüntülerin gerçekten bir patlama olduğunun düşünülmesine yol açtı. Uzmanları heyecanlandıran gelişme, 10 yıl sonra çok daha büyük önem arz edecek gibi görünüyor. Zira gerek NASA gerekse Avrupa Uzay Ajansı, 2030'lu yıllarda Venüs'ü inceleyecek yeni uzay misyonları oluşturuyorlar. Modern uzay araçları ile yapılacak çalışmalar, Venüs ile ilgili çok daha detaylı bilgilere ulaşılmasını sağlayacaktır.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Bakış açısı değişince aslında her şey biraz olsun canlı oluyor

  • Demek ölmemiş!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zorba

probiyotik

Beyin ve Dalga Boyları

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun