Demir, oksijenin organizma içinde dolaşımı için vazgeçilmez bir mineraldir... Yetişkin bir organizmadaki demir miktarı, yaklaşık 3 ile 5 gram arasında değişir. Bunun çok az bir kısmı kanda bulunur ama, "transferin" denilen protein ile birlikte oksijenin kan içinde dolaşımını sağlar. Geri kalan demir miktarının yüzde 70'i ise, hemoglobinin bir bileşimi olan "eme" molekülünü oluşturur. Organizmada demir stoklayan diğer organlar, karaciğer, dalak ve kemik iliğidir...
Organizmanın demir ihtiyacı, yaşa ve kişiye göre değişen oranlar gösterir. Yetişkin erkek ve kadınlarda günlük demir ihtiyacı yaklaşık 10 miligramdır. Ancak, menopoz döneminde kadınlar için bu oran 15 miligrama yükselir. Hamilelik ve büyüme çağı da fazla demir tüketilen dönemlerdir... Bu günlerde organizmaya demir takviyesi gerekir. Demir yetersizliğinin en somut belirtileri, cansızlık ve aşırı yorgunluktur. Ancak hemen belirtelim ki, demir eksikliği kadar aşırı demir yüklenmesi de çok tehlikelidir. Demir fazlası, ender de olsa hepatik yetersizliğe yol açabilir. Bu durumda, organizmanın dışarı atamadığı demir miktarı, mide kramplarına, baş dönmesine, kusmaya, şoka ve hatta bazı durumlarda komaya bile neden olabilir.
Demir, ciğerde, ette, kuru fasulyede, yulafta, kakaoda ve midyede bulunur. Ancak, organizma tarafından kolay kolay absorbe edilen bir madde değildir. Besinlerdeki demirin sadece yüzde 10'u organizma tarafından emilir. C vitamini, organizmanın demiri absorbe etmesini kolaylaştırır. Çay ve kahve gibi içecekler organizmanın demiri absorbe etmesini olumsuz etkilerler.
Yorumlar
Sadece sağlam yapılara lazım değilmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız