Şubat 21, 2025

Vücudumuzdaki Minerallerin Türleri

Bir başka sınıflandır­ma ise "faydalı", "zararlı" ve "nötr" mineraller kategorileri... Potasyum, kalsiyum, fosfor gibi sağlık açısından vazgeçilmez olan mineraller birinci kategoriye; civa, kurşun ve amyant gi­bi mineraller ikinci kategoriye; nikel, kobalt ve vanadyum gibi mineraller de üçüncü kategoriye giriyorlar.

Vücudumuzdaki Minerallerin Türleri

MAGNEZYUM

 

Magnezyumun insan organiz­masındaki ana deposu ke­mikler... İnsan vücudunda yakla­şık 20-28 gram magnezyum var. Bunun yaklaşık yüzde 60'ı kalsi­yum ve fosforla birlikte kemikler­de bulunuyor. Ancak, magnezyu­mun asıl fonksiyonu, yüzde 60'ının bulunduğu kemiklerde de­ğil, yüzde 40'ının bulunduğu kan ve kas sisteminde...

Vücudumuzdaki Minerallerin Türleri

—Kasların güç­lenmesi,

 

—protein sentezi,

 

—hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi,

 

magnezyum sayesinde mümkün oluyor.

Vücudumuzdaki Minerallerin Türleri

Normal bir beslenme, insanın günlük magnezyum ihtiyacını ko­laylıkla karşılayabilir. Öte yan­dan, magnezyum organizma tarafından kolaylıkla absorbe edi­len bir maddedir. Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık yüzde 40 ile 60'ı organizma tara­fından rahatlıkla absorbe edilir. Bütün yeşil yapraklı bitkiler, seb­zeler, ceviz, balık, kakao, çikolata ve buğday ürünleri magnezyum açısından zengindir.

Vücudumuzdaki Minerallerin Türleri

Amerikan Sağlık Örgütü'nün verdiği rakama göre, insan vücu­du günde ortalama 350 ile 280 mi­ligram arasında değişen oranda magnezyuma ihtiyaç gösteriyor. Ancak, bazı özel durumlarda or­ganizmanın magnezyuma olan ihtiyacı artabilir. Örneğin, kalsi­yum veya D vitamini açısından zengin bir diyet programı uygu­landığında, organizmadaki mag­nezyum oranını artırmak gerekir. Yine, alkol, idrar yoluyla magnez­yum miktarını azalttığı için, içki alındığında da organizmaya mag­nezyum takviyesi yapılması gere­kir... Aynı durum yoğun stres ya­şandığında da geçerlidir... Ayrıca bazı ilaçlar, örneğin idrar söktü­rücüler organizmadaki magnez­yum oranını azaltır. Magnezyum eksikliği kendisini, titreme, kas kontrolünün yitirilmesi ve aşırı sinirlilik biçiminde gösterir.

Yorumlar

  • Çok fazla çeşitlilik var

  • Aslında ne kadar da faydalıymış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Çinko Mineralinin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?
Vücudumuzun İstenmeyen Misafirleri

Vücudumuzun İstenmeyen Misafirleri

Dişlerimizin Koruyucusu: Flor

Dişlerimizin Koruyucusu: Flor

Kanımızdaki Verim: Bakır

Kanımızdaki Verim: Bakır

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ulaşılabilir Başarı

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun