Bir başka sınıflandırma ise "faydalı", "zararlı" ve "nötr" mineraller kategorileri... Potasyum, kalsiyum, fosfor gibi sağlık açısından vazgeçilmez olan mineraller birinci kategoriye; civa, kurşun ve amyant gibi mineraller ikinci kategoriye; nikel, kobalt ve vanadyum gibi mineraller de üçüncü kategoriye giriyorlar.
MAGNEZYUM
Magnezyumun insan organizmasındaki ana deposu kemikler... İnsan vücudunda yaklaşık 20-28 gram magnezyum var. Bunun yaklaşık yüzde 60'ı kalsiyum ve fosforla birlikte kemiklerde bulunuyor. Ancak, magnezyumun asıl fonksiyonu, yüzde 60'ının bulunduğu kemiklerde değil, yüzde 40'ının bulunduğu kan ve kas sisteminde...
—Kasların güçlenmesi,
—protein sentezi,
—hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi,
magnezyum sayesinde mümkün oluyor.
Normal bir beslenme, insanın günlük magnezyum ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilir. Öte yandan, magnezyum organizma tarafından kolaylıkla absorbe edilen bir maddedir. Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık yüzde 40 ile 60'ı organizma tarafından rahatlıkla absorbe edilir. Bütün yeşil yapraklı bitkiler, sebzeler, ceviz, balık, kakao, çikolata ve buğday ürünleri magnezyum açısından zengindir.
Amerikan Sağlık Örgütü'nün verdiği rakama göre, insan vücudu günde ortalama 350 ile 280 miligram arasında değişen oranda magnezyuma ihtiyaç gösteriyor. Ancak, bazı özel durumlarda organizmanın magnezyuma olan ihtiyacı artabilir. Örneğin, kalsiyum veya D vitamini açısından zengin bir diyet programı uygulandığında, organizmadaki magnezyum oranını artırmak gerekir. Yine, alkol, idrar yoluyla magnezyum miktarını azalttığı için, içki alındığında da organizmaya magnezyum takviyesi yapılması gerekir... Aynı durum yoğun stres yaşandığında da geçerlidir... Ayrıca bazı ilaçlar, örneğin idrar söktürücüler organizmadaki magnezyum oranını azaltır. Magnezyum eksikliği kendisini, titreme, kas kontrolünün yitirilmesi ve aşırı sinirlilik biçiminde gösterir.
Yorumlar
Çok fazla çeşitlilik var
Aslında ne kadar da faydalıymış
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız