Kasım 23, 2024

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

Avrupa Uzay Ajansı, Aeolus uydusunun saatte 16.700 mil hızla Dünya atmosferine yeniden girerken ateşli bir ölüme doğru yuvarlandığını gösteren fotoğraflar yayınladı.

Aeolus uydusu 2018 yılında uzaya fırlatılmıştı. Küresel ölçekte rüzgâr gözlemi yapabilen güçlü lazer teknolojisine sahip ilk uydu olma özelliğini taşıyordu.

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

ESA'ya göre Aeolus 5 yıllık görevi boyunca hava tahminlerini ve iklim modellerini geliştirdi. Ancak Aeolus Temmuz ayında emekliye ayrıldı ve bu noktada son teknoloji bir uydudan sadece bir uzay çöpüne dönüştü.

NASA'ya göre, yakındaki uydular artık işe yaramadıklarında, genellikle yörüngeden çıkıp Dünya'ya geri düşerler ve gezegenimizin atmosferinde yanarlar. Gerçekten de Aeolus'ta olan buydu, ancak tipik olandan daha kontrollü bir şekilde.

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

ESA Salı günü yaptığı açıklamada, Aeolus'un sonunu "yardımlı yeniden giriş" adı verilen türünün ilk örneği bir yeniden giriş manevrasını denemek için bir fırsat olarak değerlendirdi.

Yardımlı yeniden girişler uyduların hizmetten çıkarılmasını nasıl daha güvenli hale getirebilir?

Destekli yeniden giriş manevrası, uydunun Dünya'ya gittikçe yaklaştığı, ancak yörüngede kaldığı bir dizi deorbiti içeriyordu.

Bu sayede ESA uydunun nihayetinde Dünya'nın atmosferine yeniden gireceği yeri doğru bir şekilde haritalandırarak, tamamen yanmayan herhangi bir enkazın herhangi bir nüfuslu bölgenin yakınına inme riskini azaltmaya yardımcı oldu.

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

Nihayetinde ESA uydunun Antarktika üzerinde, nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzak bir yere düşerek yanacağını hesapladı. Space.com'a göre uydunun yaklaşık %80'i yandı ve %20'si yeniden girişten kurtuldu.

ESA, "Aeolus'un doğal, kontrolsüz yeniden girişini yardımlı hale getirerek ve en iyi yeniden giriş yörüngesini seçerek, hayatta kalan herhangi bir parçanın nüfuslu alanların yakınına inmesinden kaynaklanan zaten çok küçük olan risk 150 kat daha az riskli hale getirildi" dedi.

ESA açıklamasında ayrıca, destekli yeniden giriş yaklaşımının "Aeolus'un yörüngede kontrolsüz bırakıldığı süreyi birkaç hafta kısaltarak bu hayati uzay otoyolundaki diğer uydularla çarpışma riskini sınırladığı" belirtildi.

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

Yörüngede 2022 itibariyle 6.000'den fazla aktif, çalışan uydu varken, bu sayı 2010'da 1.000'in biraz altındaydı. Bu da uyduların birbirlerine çarpma ve uzay enkazının Dünya'da yerleşim yerlerine düşme riskinin daha fazla olduğu anlamına geliyor.

ESA, şimdiye kadar hiç kimsenin uzay enkazından ciddi şekilde zarar görmemiş olmasına rağmen, riskin gerçek olduğunu ve daha fazla uydu Dünya'nın yörüngesine girdikçe daha da arttığını söyledi.

ESA, yukarıda ne kadar çok trafik olursa, enkazın yağma olasılığının da o kadar artacağını söyledi. Özellikle de feshedilen uydular Dünya'dan talimat almadan yukarıda çalışmaya devam ettikçe.

YANAN UYDUNUN DÜNYA’YA DÜŞÜSÜNÜ GÖSTEREN GÖRÜNTÜLER -Friendz10

Bu faktörleri göz önünde bulunduran ESA, uzay çöpleri söz konusu olduğunda daha dikkatli olacağının sözünü veriyor. ESA, "Uzay görevlerini daha güvenli hale getirmek ajans için özellikle önemli bir endişe konusudur" dedi.

Aeolus'un destekli yeniden girişi, uydu yeniden girişini daha güvenli hale getirme misyonunun bir parçasıydı.

Aeolus Görev Yöneticisi Tommaso Parrinello yaptığı açıklamada, "Aeolus ile, sürdürülebilir uzay uçuşu ve sorumlu operasyonların dikkate değer bir örneğinde, yapabildiğimiz kadar uzun süre görevde kaldık ve mümkün olduğu kadar geri dönüşüne rehberlik ettik" dedi.

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DAHA PARLAK HALE GELEN: FU ORIONIS
NADİR SPİRAL GALAKSİLERDEN: UGC 10043

NADİR SPİRAL GALAKSİLERDEN: UGC 10043

HUBBLE'IN EN BÜYÜK MOZAİK GÖRÜNTÜLERİNDEN: 30 DORADUS
SÖYLENTİ VE DEDİKODU TANRIÇALARI

SÖYLENTİ VE DEDİKODU TANRIÇALARI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Uzun Çocukluk

probiyotik

İdam Cezasının Tarihsel Uygulanışı

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun