Yeni keşfedilen bir yıldız o kadar büyük, parlak ve tuhaf ki, görünüşü bizi gökyüzündeki bir karanlık madde kümesine doğru yönlendiriyor olabilir.
Keşfedenler tarafından Mothra olarak adlandırılan bu yıldız, bize ulaşması için geçen 10,4 milyar yıl boyunca gökyüzünde tuhaf bir şekilde parlak görünüyor. İspanya'daki İspanya Ulusal Araştırma Konseyi'nden astrofizikçi José Diego liderliğindeki bir ekibe göre, bu onu son derece nadir görülen "kaiju" yıldızları sınıfına yerleştiriyor: anormal derecede büyük görünür parlaklığa sahip uzak canavar yıldızlar.
Bu kategoride bir yıldız daha tespit edilmiştir ve Mothra'dan önemli ölçüde daha parlaktır. Adı Godzilla olan bu yıldız da Diego ve arkadaşları tarafından keşfedildi ve gökyüzünde bilinen en parlak yıldız olarak tanımlandı.
Farklılıklarına rağmen, bu iki yıldızın, bizimle aralarındaki boşlukta devasa karanlık madde lekelerinin gizlendiğini düşündüren bazı ilgi çekici benzerlikleri var.
Diego ve ekibi, bunun karanlık madde üzerinde kısıtlamalar getiren bir sonda olabileceğini ve bunun da karanlık maddenin gerçekte ne olduğunu daraltmamıza yardımcı olabileceğini söylüyor.
Daha resmi olarak EMO J041608.8-240358 olarak bilinen Mothra, James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan uzak galaksi gözlemlerinde keşfedildi. JWST bile, ne kadar güçlü olursa olsun, bu kadar geniş uzay ve zaman körfezleri üzerinde tek tek yıldızları seçmekte genellikle zorlanır; ancak uzayın bu bölgesi yerçekimsel bir mercek tarafından güçlü bir şekilde büyütülmüş bir bölgedir.
Bunlar, uzayda bir galaksi veya galaksi kümesi gibi büyük bir nesnenin etrafındaki uzay-zaman eğriliği nedeniyle meydana gelir. Bu eğri uzay-zaman boyunca seyahat eden herhangi bir ışık bozulabilir, çoğaltılabilir ve büyütülebilir. Einstein'ın genel görelilik teorisi tarafından öngörülen kozmosun bu tuhaflığı, daha uzaktaki nesneleri, uzaklıklarının normalde izin verdiğinden çok daha ayrıntılı olarak görmemizi sağlar.
Hem Godzilla hem de Mothra, uzayın bizimle onlar arasındaki galaksi kümeleri tarafından bükülmüş bölümlerindedir. Bu da bir miktar büyütme sağlayarak yıldızların daha parlak görünmesine neden oluyor. Zaten başlangıçta da parlak cisimlerdi.
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu'nun arşiv verilerini taradılar ve 2014 yılında altı ay arayla çekilen ve yıldızı yakalayan iki gözlem buldular.
Ekip bu verileri JWST verileriyle birleştirerek yıldızın özelliklerini hesaplayabildi. Diego ve meslektaşlarının hesaplamalarına göre, Mothra muhtemelen biri kırmızı diğeri mavi olmak üzere iki süperdev yıldızdan oluşan bir ikili.
Kırmızı yıldız daha soğuk ve sönük, yaklaşık 5.000 Kelvin ve 50.000 Güneş parlaklığında. Mavi yıldız ise çok daha sıcak 14.000 Kelvin ve yaklaşık 125.000 Güneş'lik bir parlaklığa sahip.
Ama asıl ilginç olan büyütme. Galaksi kümesi tek başına Mothra'nın büyütülmesini açıklayamaz, ekip bunun en az 4,000 kat olduğunu buldu. Yıldıza daha yakın olan ve ona ek bir büyütme sağlayan bir şey var.
Ekip, biraz daha sayılarla oynayarak, bu şey her neyse, Güneş'in kütlesinin 10.000 ila 2,5 milyon katı arasında bir cüce galaksi veya yıldız kümesi büyüklüğünde olduğunu buldu. Ancak onu göremiyoruz; JWST ya da Hubble gözlemlerinde görünmüyor.
Ekip bunun, nesnenin neredeyse tamamen karanlık maddeden oluşan bir cüce galaksi olabileceğini düşündürdüğünü söylüyor. Böyle bir nesne daha önce görülmemiş bir şey değil. Karanlık madde Evren'in görünmez tutkalıdır ve çoğu galakside normal maddeden daha fazla karanlık madde bulunur. Ve bilim insanları çoğunlukla bu gizemli maddeden oluşmuş gibi görünen nesneler tespit etmişlerdir.
Ancak Godzilla ve Mothra karanlık madde lekelerinin potansiyel tespiti, bunların Evren'de nispeten yaygın olabileceğini düşündürmektedir. Ve mercekleme onları bulmak için kullanabileceğimiz bir araç olabilir. Bu da karanlık madde üzerine kısıtlamalar getirilmesine yardımcı olabilir.
Diego ve ekibi, "Bu milenyumların varlığı, standart soğuk karanlık madde modelinden beklentilerle tamamen uyumludur" diye yazıyor. "Öte yandan, bir küme ortamında bu kadar küçük bir alt yapının varlığının diğer karanlık madde modelleri üzerinde etkileri vardır."
Örneğin, belirli bir kütle aralığı dışında sıcak karanlık madde ve aksion karanlık maddenin -diğer iki teori- varlığını dışlıyor. Gelecekteki kaiju yıldız keşifleri bu alanı daha da daraltmaya yardımcı olabilir.
Belki de karanlık maddenin dumanı tüten silahı Ghidorah adında üçlü bir yıldız sistemi olacaktır.
Kaynak: https://www.sciencealert.com/
Yorumlar
Evren bitmeyecek bir keşif yolculuğu gibi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız