Leo A
2.6 milyon ışık yılı
Aslan Takımyıldızı
Bu, “Yerel Grup” galaksilerimizin en izole üyelerinden biridir. Yıldızların açık dağılımı uzak gökadalardan gelen ışığın parlamasına izin veriyor.
Yeni yayınlanan bu Hubble görüntüsünü oluşturmak için toplanan veriler dört farklı gözlem programından geldi. Bunlardan üçü bunun gibi yakın cüce gökadaların yıldız oluşum geçmişlerini araştırırken, diğeri Yerel Grubumuzun kütlesini daha iyi belirlemeye çalıştı.
Leo A'nın genç yıldızlarının çoğu galaksinin ortasında yer alırken, merkezden dışa doğru gidildikçe yaşlı yıldızların sayısı artmaktadır. Bu da buradaki yıldız oluşumunun büyük olasılıkla ya dışarıdan içeriye doğru gerçekleştiği ya da yaşlı yıldızların evriminin ilk aşamalarında Leo A'nın dış mahallelerine göç etmeyi başardığı anlamına geliyor.
Resim açıklaması:
Yıldızlar ve uzak galaksilerle noktalı siyah bir arka plan. Yıldızların dağılımı görüntü merkezine doğru artmakta ve görüntü boyunca yatay olarak uzanan düzensiz galaksi Leo A'nın gevşek oval şeklini oluşturmaktadır. Ön plandaki üç yıldız parlak bir şekilde parlıyor - biri merkezin tepesinde, diğer ikisi de görüntünün sağ alt çeyreğinde yer alıyor. Her biri yıldızdan dışarıya doğru uzanan dört parlak diken (kırınım sivri uçları olarak adlandırılır) barındırır.
Görüntü kredisi:
NASA, ESA, A. del Pino Molina (CEFCA), K. Gilbert ve R. van der Marel (STScI), A. Cole (Tazmanya Üniversitesi); Görüntü İşleme: Gladys Kober (NASA/Amerika Katolik Üniversitesi)
Yorumlar
Enteresanmış
Çok klasik bir görüntü gibi değil mi?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız