Nehirlerin akıntısında sürüklenen yılanbalıkları, bu dönemde aynı zamanda büyümeye başlıyorlar. Yılda boyları yaklaşık 10 santim, kiloları da 20 gram artıyor. Bir süre sonra belli bir noktayı belirleyip oraya yerleşiyorlar. Burada bir ikinci metamorfoz geçiriyorlar ve halk arasında “sarı yılanbalığı” denilen 3. aşamaya ulaşıyorlar.
Hayvan, cinsiyetini de bu metamorfoz aşamasında belirliyor. Yılanbalıkları özelikle bu dönemde çok saldırgan oluyorlar ve geceleri avlanmaya çıkıyorlar. Kızböceği, sinek ve hatta çamca balığı yiyerek besleniyorlar. Yaşamlarını bu döneminin uzunluğu cinse göre farklılıklar gösteriyor. Erkeklerde 5 ile 8 yıl sürerken, dişilerde ortalama 7 ile 12 yıl devam ediyor.
Bu uzun sürenin sonunda yılanbalıkları yeniden geldikleri yere görmek için yola koyuluyorlar. Amaçları, tamamen içgüdüsel bir biçimde Sargasso Denizi’ne ulaşmak ve orada çiftleşmek… Ne var ki, yoluculuğa başlamadan önce son bir metamorfoza daha uğruyor; açık ve tuzlu su için gerekli tüm silahlarla donatılıyor: Derisi kalınlaşıyor, derinliklerin karanlığında yolunu daha iyi görmesi için gözlerinin hacmi artıyor ve bir bilye büyüklüğüne ulaşıyor. Daha önce vücudunun üçte birini oluşturan yağ tabakasını eritmeye başlıyor. Başının ön tarafı daha sivri bir hal alıyor: böylece daha ince, aerodinamik bir yapı kazanıyor. Dönüş yolunda, kendisini tehlikeler beklediğini bildiği için yine içgüdüsel olarak balıkçıların tuzak kurduğu akıntılardan kaçınarak nehirleri iniyor. Kıyıdaki haliçleri aşıp, açık denize ulaşıyor.
Bilimadamları bundan sonrası için ellerinde kesin bilgiler olmadığını açıkça itiraf ediyorlar. Gerçekten de hiçbir bilimadamı, geri dönüş yapan bir yılanbalığını bugüne kadar, Avrupa kıyısından başlayarak tüm Atlas Okyanusu boyunca izlemeyi başarmış değil... Üstelik bu hayvanların Sargasso Denizi'ne ulaştıktan sonraki yaşamları konusunda da bilgiler kopuk kopuk... Örneğin, bunların Sargasso Denizi'nde nasıl çiftleştikleri şu ana kadar görüntülenmiş değil... Bu konuda sadece bazı fikirler ortaya atılıyor. Ama bütün bunların bilimsel olarak kanıtlanması gerekiyor. Bilimadamları 120-200 gün süren dönüş yolculuğu sırasında yılanbalıklarının çok derin sularda yüzdüklerini söylüyorlar. Bu nedenle de çok ağır bir basınç altında kaldıklarını belirtiyorlar. Bu basınca karşı organizmaları harekete geçiyor ve üreme organlarını olgunlaştıran bir hormon salgılamaya başlıyor. Sargasso Denizi'nin 600 metreye varan derinliklerine ulaştıklarında çiftleşmek için ideal bir konuma geliyorlar. Dişilerde yumurtalar toplam kilosunun yüzde 80'ine ulaşıyor. Başka bir deyişle 800 gram yumurta taşıyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız