Bilimadamları, yılanbalıklarının balayı gecesini ve yerini bugüne kadar tam olarak saptamış değiller. Çünkü, Sargasso Denizi Fransa kadar geniş bir alana yayılıyor ve bir düzineden fazla derin çukura sahip… Bu nedenle, bugüne kadar yılanbalıklarının nasıl çiftleştiklerini görüntüleyen tek bir kare bile çekilememiş.
Yılanbalıklarının üreme sırları bu kadarla da sınırlı değil… Bugüne kadar üreme aşamasına gelmiş bir yılanbalığını yakalayan bir tek avcı bilinmiyor. Bir tek bilim adamı bile yılanbalığı yumurtasına eliyle dokunabilmiş değil… Kısacası yılanbalıklarının üremesi tüm sırrını koruyor. Bir başka çözülmeyen bilmece ise, bu balıkların neden çiftleşmek için onca yolu katedip Sargasso Denizi’nin derinliklerinin seçmeleri.
Bu konuda en ciddi araştırmaları yapan Japonlar… Onlara göre, yılanbalıklarının atası olan “Anguilla celebesensis”, bundan büyük olasılıkla 57 milyon yıl önce, bugünkü Endonezya Adası’nın bulunduğu bölgede, okyanusun derin sularında yaşıyordu. Daha sonra, binlerce yıl süren bir dönem içinde kıtaların oluşup oturması ve büyük su akıntılarının yön değiştirmesi sonucu, yılanbalıkları dünyanın diğer okyanuslarına dağıldılar, ardından Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki Sargasso Denizi’ne ve Pasifik Okyanusu’na yerleştiler. Ancak, bu hayvanların büyümeleriyle üreme aşamasına ulaşmaları arasındaki süre uzun olduğundan kendilerine en uygun yaşam biçimini seçtiler ve okyanusu baştan başa aşıp kıtaların nehirlerine girdiler.
Yılanbalıkları göç eden hayvanları sırasında oldukça üst sıralarda yer alıyorlar. Sargasso Denizi’nden çıkan bir yılanbalığı, Akdeniz havzasındaki nehirlere ulaşıncaya kadar yaklaşık 6000 km yapıyor. Asya ya da daha bilinen adıyla Japon yılanbalığı ise Asya kıyılarındaki derinliklere ulaşmak için 500 km aşmak zorunda kalıyor.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız