Tutulmalar genellikle çiftler halinde meydana gelir. Yılda iki kez, yaklaşık 34 gün süren tutulma dönemlerinde Güneş, Ay ve Dünya neredeyse aynı hizaya gelir. Bu süreçte, Ay'ın dolunay ve yeni ay evreleri sırasıyla 14 günlük aralıklarla bir Ay tutulması ve bir Güneş tutulması oluşmasına neden olur. Ancak, bir tutulma döneminde Ay'ın dolunay ve yeni ay evrelerindeki hizalanması, nadiren hem tam bir Ay tutulması hem de tam bir Güneş tutulması (veya tam ile halkalı bir tutulma) oluşturacak kadar kesin bir şekilde gerçekleşir. Çoğu zaman parçalı tutulmalar, bu dönemlerin bir parçasını oluşturur.
2024 yılının son tutulma döneminde, 18 Eylül'deki parçalı Ay tutulmasını takip eden 2 Ekim'de bir halkalı Güneş tutulması gözlemlendi. Bu iki tutulmanın birleşik görüntülerinden biri Birleşik Krallık'taki Somerset'te, diğeri ise Paskalya Adası'nda kaydedildi.
2025'te ise iki tutulma dönemi yaşanacak; biri mart ayında, diğeri ise eylül ayında gerçekleşecek. Mart ayında, 14 Mart'ta tam bir Ay tutulması ve 29 Mart'ta parçalı bir Güneş tutulması meydana gelecek. Eylül ayında ise 8 Eylül'de tam bir Ay tutulması, ardından 21 Eylül'de parçalı bir Güneş tutulması gözlemlenecek.
3 Ocak 2025 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)
Görsel Kaynağı & Copyright: Josh Dury
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız