İşte Webb'in, Samanyolu'nun "dış sınırlarında" bulunan bir yıldız oluşum bölgesi olan Digel Bulutlarına dair bakışı. ✨
Webb'in hassas kızılötesi algılayıcıları, bu moleküler bulutlar içindeki yıldız kümelerinde gerçekleşen hareketliliği, daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkardı.
Gökbilimciler, Galaktik Merkez'den 58.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Digel Bulutları 1 ve 2'yi "Aşırı Dış Galaksi" olarak adlandırıyor. (Karşılaştırma açısından, Samanyolu'nun merkezinden 26.000 ışık yılı uzaktayız). Webb'in gözlemleri, bilim insanlarına bu uzak bölgedeki yıldız oluşumunu, güneş sistemimizin bulunduğu bölgede olduğu kadar ayrıntılı bir şekilde inceleme imkanı sunuyor.
Resim açıklaması:
Sağ ortada parlak kırmızı, mavi ve beyaz ışık noktalarından oluşan kompakt bir yıldız kümesi görülüyor. Topaklanmış, dağınık malzemeden oluşan soluk jetler parlak kümeden çeşitli yönlere doğru uzanıyor. Yukarıda ve sağda daha küçük bir yıldız kümesi var. Sol üst köşede uzayın siyah arka planını ortaya çıkaran lekeler ve gözle görülür bir boşluk olsa da, yarı saydam kırmızı malzeme parçaları sahne boyunca uzanıyor. Arka plandaki galaksiler bu uzay boşluğuna dağılmış durumda, küçük mavi-beyaz ve turuncu-beyaz noktalar ya da bulanık, ince diskler olarak görünüyorlar. Kırınım sivri uçları olan iki belirgin büyük nokta, ön plan yıldızları vardır: solda turuncu-beyaz bir nokta ve sağ üstte mavi-beyaz bir nokta.
Kredi: NASA, ESA, CSA, STScI, Michael Ressler (NASA-JPL)
Yorumlar
Çok güzel değil mi?
Cidden çok enteresan bir isim olmuş
Manzara da isim de ilginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız