ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden bilim insanları, kara delik bir yıldızı yiyen bir kara deliği tespit etti. Araştırma bulguları, The Astrophysical Journal Letters üzerinden yayınlandı. Çok nadir görülen bir olayı gösteren bu an, bir kara deliğin ilk kez bu kadar yakıdan bir yıldızı yutuşunu gösteriyor.
2015 yılında NGC 7392 galaksisinde tespit edilen parıldama (sol üst), Aynı galaksiden 2010-2011’de elde edilen gözlemler (sağ üst), Sol alt kısım ise ilk iki görüntü arasındaki farkı ortaya koyarak tespit edilen TDE olayını gözler önüne seriyor. Sağ alttaki görüntü ise galaksinin görüntüsü.
Her 10 bin yılda bir, bir galaksinin merkezi, süper kütleli kara deliğin yakından geçen bir yıldızı parçaladığında aydınlanır. “Gelgit bozulması olayı” ya da kısaca TDE olarak adlandırılan bu astronomik fenomende kara delik yıldız materyalini çekerken büyük miktarda radyasyon püskürtür ve bunun sonucunda büyük parıltılar oluşur.
İşte MIT araştırmacıları tarafından tespit edilen bu olay da bir TDE’yi şimdiye kadar gördüklerimizden çok daha yakın bir şekilde gösteriyor. WTP14adbjsh olarak adlandırılan olay, 137 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 7392 galaksisinde gerçekleşiyor ve kara deliğin bir yıldızı yutmasıyla oluşan ürkütücü parıltıyı görmemizi sağlıyor.
Ayrıca alışılmışın dışında bir ışık altında yakalanmasıyla da bir ilki temsil ediyor. WTP14adbjsh, optik veya X-ışını yerine oldukça parlak kızılötesi bir parlama olarak gözlemlendi. Bu da doğru yere bakmadığımız için gözden kaçırdığımız gelgit bozulma olaylarının olabileceğini ortaya koyuyor.
MIT’den astrofizikçi Christos Panagiotou da “Bu yakın TDE’yi bulmak, istatistiksel olarak, geleneksel yöntemlerin görmediği bu tarz olayların sayısının çok olabileceğini ortaya koyuyor” dedi.
Kaynak: 1
Yorumlar
Evrenin en korkunç cisimleri kara delikler
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız