Sol üstteki parlak kırmızı topaklanmış çizgilerin aynı yönde ve aynı açıyla eğimli olduğunu fark ettiniz mi? Bunlar, hizalanmış protostellar çıkışlar ya da yeni doğan yıldızlardan gelen gaz jetlerini gösteriyor. NASAWebb bu fenomeni ilk kez yakalıyor.
"NASA JPL'den baş araştırmacı Klaus Pontoppidan, "Gökbilimciler uzun süredir bulutlar çökerken yıldızların oluştuğu sırada aynı yönde dönme eğiliminde olacağını varsayıyorlardı. Ancak bu durum daha önce bu kadar net görülmemişti. Bu hizalanmış, uzamış yapılar, yıldızların doğuşunun temel yolunun tarihsel bir kaydıdır" dedi.
Daha önce, bu nesneler lekeler halinde görülüyordu veya optik dalga boylarında görünmezdi. Webb'in hassas kızılötesi görüşü, kalın tozu delerek yıldızları ve çıkışlarını ortaya çıkarabiliyor.
Bu bölge Serpens Nebulası'nın bir parçasıdır. Dünya'dan 1.300 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsu, kozmik ölçekte oldukça genç, sadece 1-2 milyon yaşında! Bu görüntünün merkezinde, yoğun bir şekilde yeni oluşan (yaklaşık 100 bin yaşında) bir yıldız kümesi bulunuyor.
Görüntü açıklaması:
Genç bir yıldız oluşum bölgesi, turuncu, kırmızı ve mavi renkli gaz ve toz katmanlarıyla dolu. Görüntünün sol üst köşesi büyük ölçüde turuncu tozla kaplıdır ve bu turuncu tozun içinde, aynı açıyla sol üstten sağ alta doğru uzanan birkaç küçük kırmızı gaz bulutu vardır. Görüntünün merkezi çoğunlukla mavi gazla doludur. Merkezde, üstünde ve altında kum saati gölgesi olan özellikle parlak bir yıldız var. Bunun sağında, merkezinde parlak bir yıldız bulunan dikey göz şeklinde bir yarık var. Yarığın sağındaki gaz daha koyu turuncudur. Alan boyunca küçük ışık noktaları serpiştirilmiş, alandaki en parlak kaynaklar Webb Teleskobu'nun karakteristik özelliği olan sekiz köşeli kırınım sivri uçlarına sahip.
Yorumlar
Çok ilginç
Harika bir olay
aynı hizada olması nasıl oluyor ki
Çok garip bir durum
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız