Ekim 04, 2024

Zeka ve IQ - Friendz10

Bu ikili birbirinden ayrımı çok zor yapılan ama yapıldığı zaman ise net olarak anlaması çok daha kolay olan ikilidir? Peki aslında nedir bu zeka ve aslında nedir bu IQ? Glin beraber profesörlerce yapılmış tanımlamaya beraber bakalım.

Zeka ve IQ - Friendz10

Zeka Nedir?

Bunun çeşitli tanımları olmasına rağmen genelde kabul edilen tanım şöyle: "Zeka, beynin bilgiyi alıp, hızlı ve doğru olarak analiz etmesidir." Pek çok psikolog, zekaya ait yeteneklerimizin genetik açıdan kalıtımsal olduğunu kabul etse de, bunların sosyal ve çevresel faktörlerden etkilendiği ve bu yollarla geliştirilebileceğini inkar etmiyorlar. İnsan sağ ve sol beyin fonksiyonlarını ne kadar çok geliştirirse, o kadar zeki oluyor.

Zeka ve IQ - Friendz10

IQ nedir?

Nasıl bir araba, motor gücünün izin verdiğinden daha hızlı gidemiyorsa, insan beyni de kapasi­tesinin üstündeki bilgilere cevap veremiyor. Beynin bazı fonksiyon­ları zayıf olması ya da kişinin orta derecede bir IQ seviyesine sahip olması, onun amaçsız bir yaşam süreceği ya da işinde başarısız olacağı anlamına gelmiyor. Üstelik kişinin gazı kökleyip son sürat gitmesi de her zaman zevk verme­yebiliyor.

Sadece dile iyi hakim olmak, hesapları çabuk yapabilmek ya da düzenli ve mantıklı olmak da kişiyi "zeki" yapmıyor, insan beyni son derece karışık ve şaşırtıcı bir araç olduğundan, sayısız yetenek ve fonksiyona sahip. Ve bunların hepsini de testlerle ölçmek mümkün değil, insan, beynin çeşitli yetenek­lerini kullanmada ne kadar başarılıysa, o kadar zeki sayılıyor. Test sonuçlarının skorları 80’den 140’a kadar değişiyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun