Ekim 04, 2024

Zekayı Tanımlama Çabası – Friendz10

Uzun süre Grips Messer'in en tutarlı tartışması olarak kabul gören tartışma IQ'nun geçerliliğini yıkıyor: Seattle'daki Washington Üniversitesi'nden psikolog Earl Hunt, birkaç yıl önce, deneğin genel ortalamada daha iyi olması halinde, birim testlerinde gösterdiği başarıların birbirleriyle daha az uyumlu olduğunu (ve tersini) kanıtladı. Deneğin, testlerin bir bölümünde müthiş sonuçlar elde etmesi, diğer bölümlerde de başarılı olacağı anlamına gelmiyordu. Hunt, bu durumu şöyle yorumluyor: "Genel zekanın tanımlanamayacağı görülüyor. Ancak zekanın azlığı genel olarak tanımlanabilir..."

Zekayı Tanımlama Çabası – Friendz10

Bu bulgu da geleneği tersyüz ediyor aslına bakarsak. Earl Hunt'ın temsil ettiği okul olan "bilişsel psikoloji" (cognitive psychology) niceliği ölçmüyor, zihinsel performansın aslında nelere yol açacağını araştırıyor. Zihinsel yeterliliğin birçok kendine özgü yeterlilik dizesinden ortaya çıktığını kabul ediyor. Bu kendine özgü yeterlilikler, duyulan haberin işlenmesinden, sorun çözme tekniklerine, ondan da bilgi sahibi olmaya kadar birçok yeterliliği kapsıyor.

Zekayı Tanımlama Çabası – Friendz10

Bu düşünce akışı bir dizi deney tarafından da destekleniyor. Örnek olarak Robert Stemberg, insanların testlerdeki grafik analojileri kontrol etmek için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğunu daha 1977'de ölçmüştür. Sonuç da şaşırtıcıydı: Alışılmış testlere göre "büyük yetenek" olan kişiler, bu işi yapmakta ilk adım olan, belirtileri sınıflandırmada çok daha uzun zamana ihtiyaç gösteriyorlardı. Buna karşın resimlerdeki değişimi anlatan ön açıklamayı, daha az zeki deneklerden hem daha hızlı anlıyor, hem daha hızlı uyguluyor, hem de daha az hata yapıyorlardı. Bu bulgulardan, bilginin yoğun ve etkili sınıflandırılmasının zihinsel gücün temeli olduğu ortaya çıktı.

Yorumlar

  • Zeka çok çeşitli olabilen ve tek bir tanımla açıklanması çok zor bir kavram

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Perovskit Nedir?

Perovskit Nedir?

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed ve Kırım

Fatih Sultan Mehmed Han ve Anadolu Seferleri
Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Hıristiyan Devletler ve II. Mehmed

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın Farkı

probiyotik

Perovskit Nedir?

bubble30
Nielawore

NO SPACE TRAVELER LEFT: CREW 9

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun