Nil Nehri’nin kıyısında kurulan, günümüz Mısır topraklarını oluşturan topraklar, insanlık tarihimize ışık tutmaya devam ediyor. Üstelik bu bölgede yapılan keşifler, insan evrimi hakkında da ipuçları ve kanıtlar sunuyor.
1980 yılında neredeyse tamamen bütün halde keşfedilen bir insan iskeleti de bu keşiflerden biriydi. İskelet, yaklaşık 35 bin yıl önce Nil Nehri kıyısında yaşayan bir kişiye aitti. Bilim insanları, bu iskeletten yola çıkarak kişinin nasıl bir yüze sahip olduğunu ortaya çıkarmayı başardı.
Bu görüntü nasıl elde edildi?
Bilim insanlarının ele aldığı kafa tasının bazı bölümlerinde eksiklikler bulunuyordu. Bu eksikliklerin kapatılması içinse tomografi ile elde edilen verilerden yararlanıldı ve eksik noktalar giderildi, kafatasının kaba görüntüsü elde edildi.
Gördüğümüz siyah beyaz görüntü, fotogrametri ile oluşturulan yüz yapısı. İkinci fotoğraf ise kişiye ten rengi ve sakalların konulduğu bir çalışmanın ürünü.
İskelette yapılan incelemeler, kişinin 17-20 yaşında olduğunu, 161-165 santimetre boya sahip olduğuna işaret ediyordu. Kafa tası yapısı ise günümüz modern insanlarının, homo sapienlerin, ilk zamanlarda nasıl gözüktüğüne işaret ediyordu.
Kafatası her ne kadar bizim kafatasımıza benzese de arkaik olarak tanımlanan bazı elementlere de sahipti. Geniş solunum yolu ve alveolar prognatizm, bu elementlerden bazıları olarak listelendi. İskeletin, Mısır topraklarında keşfedilen en eski iskelet olabileceği ifade ediliyor.
Teknoloji çok enteresan bir noktaya gelmedi mi ya? 35 bin yıl önce yaşamış birinin yüzüne bakıyoruz farkında mısınız? 35 BİN YIL!
35 yıl değil bakın, 35 BİN YIL.
Kaynak: 1
Yorumlar
35 BİN YIL NEREDEN BAKSAN ÇOK
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız