Aralık 24, 2024

AĞAÇLARDAN ÖNCE DEVASA MANTARLAR VARDI

420 milyon yıl-350 milyon yıl önce, en yüksek ağaçların yalnızca birkaç metre uzunluğunda olduğu dönemlerde yeryüzünden devasa yaşam kuleleri yükseliyordu. National Geographic‘in 2007 yılında aktardığına göre bu antik organizmanın gövdesi 8 metre yüksekliğe ve 1 metre kalınlığa ulaşabiliyordu. Suudi Arabistan’da gün ışığına çıkarılan bir fosilin de yardımıyla bilim insanları sonunda bu devasa yaratığın ne olduğunu çözdüler. O bir MANTAR!

AĞAÇLARDAN ÖNCE DEVASA MANTARLAR VARDI

2007 yılında New Scientist adlı dergide yayımlanan bir yazıda “Bu yükselen mantar kuleleri, bu tür devlerin az bulunduğu bir manzarada göze çarpıyor olmalıydı.” yazıyordu. Aynı yazıda C. Kevin Boyce ise şunları söylüyordu: “6 metrelik bir mantar, modern dünyada çok tuhaf görünürdü ama en azından onlardan çok daha büyük ağaçlara alışkınız. O dönemdeki bitkiler yalnızca birkaç metrelik uzunluğa sahipti, omurgasız hayvanlar küçüktü ve karasal hayvan yoktu. Bu fosil, böylesine boş bir ortamda çok daha çarpıcı durmuş olmalı.”

AĞAÇLARDAN ÖNCE DEVASA MANTARLAR VARDI

Prototaxites adlı bu organizmaların fosilleri, 1859 yılında bir Kanadalı tarafından keşfedildiğinden beri geçtiğimiz bir buçuk yüzyılın paleontolojik bulgularını süsledi. Fakat fosil kayıtlarına rağmen kimse bu devasa kulelerin tam olarak ne olduğunu anlayamadı. Chicago Üniversitesinin dergisinde yayımlanan bir yazıya göre fosillerin keşfinden sonraki 130 yıl boyunca tartışmalar sürdü. Bazı bilim insanları Prototaxites adlı bu organizmaların liken, bazıları mantar, bazıları ise bir tür ağaç olduğu fikrine sarıldı.

Tüm bu ikilemler 2007 yılında bir çalışmanın bu kulelerin aslında birer mantar ya da diğer bir deyişle devasa birer erken dönem mantar olduğunu ileri sürmesiyle birlikte değişti.

AĞAÇLARDAN ÖNCE DEVASA MANTARLAR VARDI

Fakat Prototaxites adlı organizmanın ilkel bir mantar olduğu fikri herkes tarafından benimsenmedi. Bu kulelerin varlığını sorgulayan kimse yok; insanlar yalnızca bu kadar büyük bir yapının bir mantar olduğunu hayal etmekte zorlanıyorlar. Mantar fikrini çürütmeye çalışan bilim insanları, Prototaxites adlı bu kulelerin ciğer otlarına ait bir şekilde kıvrılmış devasa materyaller olduğunu düşünüyorlardı.

Fakat mantar fikrini ileri süren bilim insanları, daha sonra yaptıkları bir çalışmada iddialarını daha da geliştirdiler. Anlaşıldığı üzere bilim fazlasıyla karmaşık ve bir yüzyıl boyunca süren kazılara rağmen antik dünyaya hükmeden bu devasa kulelerin ne olduğunu hala tam olarak bilmiyoruz.

AĞAÇLARDAN ÖNCE DEVASA MANTARLAR VARDI

Antik zamanın kule benzeri mantarları -ya da tam olarak ne olduğunu bilmediğimiz bu organizmalar- uzun bir süre önce yeryüzünden silinmiş olsa da mantar türü için üzülmenize gerek yok. ABC News‘e göre yeryüzündeki en büyük organizma hala bir mantar: Doğu Oregon’daki 2.200 dönümlük ormana yayılan ve tek bir organizma olan mantardan oluşan devasa bir taban.

 

 

Kaynak:

Smithsonian Magazine

https://arkeofili.com/agaclardan-once-yeryuzunde-devasa-mantarlar-vardi/

Yorumlar

  • Devasa mantarların nasıl gözüktüklerini çok merak ettim şimdi

  • Devasa mantarlar mı?!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

LET THE PLANETS COOK WHATEVER WE COOK TODAY

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

SHINING AMONG THE FESTIVE CLOUDS: NGC 602

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

FIŞKIRAN SÜTTEN ÇİÇEĞE

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Fayda

probiyotik

Darbeye Dayanaklı Kumaşlar

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun