- Bebek Heykeli- Osmanlı İmparatorluğu 1875 sonbaharında ekonomik iflasını resmen ilan etmiş, siyasi özgürlüğünü de kısmen kaybetmişti. Bunu fırsat bilen Avusturya Sultan Abdülhamid’e birtakım baskılar yaparak 120 yıllık Efes kazısının başlangıcını ateşledi. Efes’ten yüzlerce eser ile birlikte Avusturya’ya götürülen bebek heykeli Viyana Ephesos Müzesi’nde sergileniyor.
- İhtiyar Balıkçı- Almanlar tarafından Afrodisias kazıları sırasında bulunan eser Hadrian Hamamında kazı yapan Paul Gaudin tarafından yurtdışına satıldı. Orijinal başı Afrodisias’tadır.
- Bronz Atlet Heykeli- Avusturyalılar tarafından 1896 yılında Efes’ten götürülmüştür.
- Milet Agora Kapısı- 1903 Milet kazılarında çıkan eser Almanlarca Berlin’e taşınan yapı 1930’da yeniden ayağa kaldırılmış ancak İkinci Dünya Savaşı’nda Berlin’in bombalanması sırasında büyük hasar görmüştü. Savaştan sonra tekrar onarılarak 1954’ten itibaren bugünkü halini aldı. Bu eserimiz Anadolu’daki Roma dönemi mimarisinin çok önemli bir örneğidir. Maalesef ülkemizde olmaması çok üzücü.
- Aslan-Kartal Gövdeli Kadın Heykeli- Efes’ten 1896 yılında Avusturyalılar tarafından Viyana Ephesos Müzesi’ne götürülmüş.
- Pergamon Sunağı- Carl Humann, 9 Eylül 1878 Pazartesi günü resmi kazıya başlamasıyla başlayan talan 200 yakın bir sandığın Berlin’e taşınmasıyla ilk etap kazılarında birçok eser ile birlikte Berlin Pergamon Müzesi’ne götürülmüştür.
- Knidos Aslanı- 1856-58 yılları arasında C. Newton tarafından kazı çalışmaları sırasında Londra’ya taşınmıştı. Kazanılan büyük bir deniz zaferinin anısına Knidoslular tarafından yaptırılan Knidos Aslanı yurt dışına götürülen eserlerden belki de en önemlisi.
- Bodrum Mozolesi’nden Mermer At- 1856 yılında İngilizler tarafından götürüldü.
- Pişmiş Toprak Erkek Büstü- Kaçak yollar ile götürüldüğü tahmin edilen eser Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesinde 2000’den fazla eserimizin olduğu müzede sergilenmekte.
10. Dionysos Heykeli- 1919-22 Yunan işgali sırasında götürülmüştür.
Kaynak:
https://www.milliyet.com.tr/molatik/galeri/turkiyeden-calinan-10-tarihi-eser-89205
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız