Kasım 22, 2024

ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI

Pergamon Zeus Sunağı C. Humann tarafından 1871’de bulunmuş, önemli bölümleri kazılarla ortaya çıkarılmış ve 1886’da Berlin’e götürülmüştür. Sunak dışa çıkık iki kanatlı bir podyum üzerine yerleştirilen anıtsal bir platformdan oluşmaktadır. İki kanat arasına yerleştirilen büyük bir merdiven de kapalı bir avluya açılmıştır. Asıl kurbanların kesildiği altar da bu kapalı avlunun içinde yer alırdı.

Podyumun dış kısmı Gigantomakhia Frizi ile bezenmiştir. Sunaklı avlunun iç kısmında ise Attalos hanedanının mitolojik kurucusu Telephos’un hayatını anlatan daha küçük bir friz yer almaktadır. Ayrıca sütunların üzerindeki çatıda triton, grifon , aslan ve at gibi küçük figürler yer almaktadır. Bu akroterler yerleştirildiği halde aslında eser tümüyle bitmiş değildir. Üst sütunlu kısmın ve Telephos frizinin bazı bölümleri bitirilmemiştir. Adak yazıtının küçük parçaları sunağın adandığı tanrının ismini belirtmezler. Sunak Zeus’a veya Zeus ile Athena’ ya adanmıştır.

ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI

Gigantomakhia Frizi

Tanrıların devlerle ( Gigantlar ) savaşı erken Yunan sanatında çok sevilen bir konu olmuştur. Devler Kronous’un iğdiş ettiği Uranos’un yanlışlıkla Gaia’yı döllemesinden doğan oğullarıdır. Bunlar tanrının egemenliğini yok etmeye çalışan, biçimsiz, canavara benzer yaratıkların en eskileriydi. Öte yandan Yunanlıların tanrıları olan Olymposlu tanrılar tamamıyla insan şeklinde kültürlü yaratıklardı. Zaferi ancak bir ölümlünün yardımı ile kazanacaklarını öğrenen tanrılar Herakles’i yanlarına alırlar. Friz, bir yerde sunağın yapılmasına neden olan ana sebepti ve anıta boydan boya hakim olan en büyük, en detaylı ve en pahalı parçaydı.

İlk yapılan parça da yine bu friz idi. 230 cm yüksekliğinde ve 110 m uzunluğundaki bu friz farklı enlerde (70-100 cm) kesilen 30 yan ve toplam 120 dar panodan oluşmaktaydı. Panolar , 30 cm’yi kabartmalar için kullanılan 50 cm’lik derinlikte bloklar şeklide idi. Bu derinlikte heykeltıraşlara figürleri neredeyse üç boyutlu heykel gibi yapma imkanı vermiştir. Friz orijinal olarak toplam 100 figürden ve çeşitli hayvanlardan oluşmaktadır. Panolar farklı enlerde yapılarak her panoya bir figür düşecek şekilde planlanmıştı. Ancak pratikte kompozisyonun hareketli oluşu çoğu zaman bunu imkansız kılmıştır. Kompozisyonun bu şekilde farklı enlerdeki panolara bölünüşü, frizin çok detaylı bir tasarım olduğunu düşündürür. Büyük ihtimalle önce tüm frizin detaylı bir ölçekli çizimi yapılmış olmalıdır. Frizdeki her tanrı ve devin bir ismi vardı. Mimari heykeltıraşlık için nadir görülen bir düzenleme ile her bölüm ondan sorumlu olan usta heykeltıraşlar tarafından imzalanmıştır.

Barok figürler aynı zamanda seyircinin dünyasına girmeye ve onu da tehdit etmeye çalışırlar. Oldukça büyük gösterilen Zeus sanki doğu frizinden dışarı çıkacak gibi gösterilmiştir. Friz tanrılar tarafından güçlükle baş edilen zaman öncesi çağlara ait karışıklığı göstermek amacı ile tasarlanmıştır. Tasarımcılar hem tanrılar hem de Gigantlar için olağanüstü bir ikonografi kullanmışlardır.

ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI

Telephos Frizi

Friz Attalos egemenliğindeki Pergamonun kahramansal mitolojik kökenlerini ve onun saygıdeğer Troia geleneği ile olan ilişkisini konu almaktadır. Friz 158 cm yüksekliğinde ve orijinalinde 89-90 m uzunluğundadır. 75-95 cm eninde ve 35-40 cm derinliğinde taşlardan yontulmuştur.

Telephos Frizi üzerindeki olaylar değişik yer ve zamanlarda geçmektedir. Zaman içinde gelişen olayların anlatımı ve yer belirtmesi, yeni friz anlayışının ikiz parçalarıdır. Açıklık yerler ve kutsal alanlar, ağaçlar, kayalar ve tepelerle anlatılmıştır. Payeler, koltuklar ve yataklar iç mekanları anlatmıştır.

Tanrı heykelleri (Apollon, Athena) ve farklı cinste ağaçlar (defne, çınar, meşe) bazı kutsal alanlar için kullanılmıştır. Gemiler deniz kıyılarına ve bir yere varmayı temsil eder. Figürler frizin yüksekliğinin yarısını ve üçte ikisini kaplar.

Telephos Frizinin mevcut üçte ikilik bölümünde, doksanın üzerinde figür vardır.

ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI

Kaynak:

http://www.antiktarih.com/2018/06/13/pergamon-zeus-sunagi/

R.R.R. Smith , Hellenistik Heykel

John Julıus Norwich , Antik Dünyayı Şekillendiren Kentler

Eski Anadolu Kentleri Pergamon Zeus Sunağı

ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI
ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI
ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI
ANADOLU’DAN KOPARILAN SUNAK: PERGAMON ZEUS SUNAĞI

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVEN THE GALAXIES ARE MIXED TOGETHER AND WE ARE STILL... :  MCG+05-31-045
VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun