Anıtkabir’in temel atma töreni 1944 yılında yapılmıştır. Bu yüzden Mozolenin büyük sütunlarının yüksekliği 19 metre 44 santimdir.
Anıtkabir’in inşa edildiği Rasattepe eski Frig yerleşkesidir. Rasattepe 907 metre yüksekliğindedir.
Atatürk’ün bulunduğu yer 905. metredir. Bu Atatürk’ün ölüm saati olan 09:05 olarak özenle seçilmiştir.
Anıtkabir’deki aslanlı yola Doğu yönünden girilmektedir. Türklerin doğudan göç eden bir kavim olması nedeniyle böyle bir seçim yapılmıştır. Aslanlı yol boyunca 24 aslan heykeli 24 Oğuz boyunu temsil eder.
İlk girişte bizi karşılayan 26 merdiven, 26 Ağustos Büyük Taarruzu temsil eder.
Sütunlu mozoleye çıkmak için 42 basamaklı bir merdiven çıkmak gerekir. Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği yaşıysa 42’dir.
Türkiye Büyük Meclisi’nin mozoleye uzaklığı 1920 metredir. Bu sayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş yılı olan 1920’yi ifade eder.
Şeref Salonu alanı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu olan 1920 yılına ithafen 1920 metrekaredir.
Atatürk’ün mezarı mozolenin zemin katında doğrudan doğruya toprağa kazınmış bir mezarda bulunmaktadır.
Anıtkabir alanına girer girmez ilk göze çarpan, buranın botanik zenginliği olur. Afganistan’dan ABD’ye, Çin’den Yunanistan’a 24 ülkeden ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 104 ayrı türden 50 bine yakın ağaç ve bitki örtüsünün bulunduğu park, Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ özdeyişinden ilham alınarak, Barış Parkı adını almıştır.
Büyük Önder Atatürk’ün naaşı, mozolenin birinci katı olan şeref holündeki sembolik lahit taşının tam altında bulunan mezar odasındadır. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde odanın piramit tavanı mozaiklerle süslüdür. Mezar odasının ortasında kıble yönünde kırmızı mermer sanduka ve bu sandukanın çevresinde Türkiye’deki Bütün İllerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ve Azerbaycan’dan gönderilen toprakların konulduğu pirinç vazolar vardır.
Dış cepheden iç cepheye geçtiğimizde ise ‘Şeref Salonu’ olarak adlandırılan alana ulaşılmaktadır. Bu alanın zemin döşemlerinde, tavan alanında ve iç kolon süslemelerinde; yay, ok, yaba, koçbaşı, koç boynuzu, bereket ve kurt ağzı motifleri göze çarpar. Bu motifler de Hun ve Göktürk kurganlarındaki motiflerin birebir aynısıdır.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün boy uzunluğu 1.73 metredir. Onun boyunun uzunluğu olan 1.73 ile mozole sütunlarının yüksekliği olan 19,44’ü çarptığımızda 33,6 sayısı karşımıza çıkar. Bu sayı da Anıtkabir’deki 33 metrelik bayrak direğinin yüksekliğinin belirlenmesinde kullanılmıştır.
Yorumlar
Hangilerini biliyordunuz?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız