Ocak 09, 2025

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Alman besteci Ludwig van Beethoven, 1827 yılının Mart ayında fırtınalı bir Pazartesi günü, uzun süren bir hastalığın ardından hayata veda etti. Bir önceki Noel'den beri yatalak olan besteci sarılık hastalığına yakalanmış, kol ve bacakları ile karnı şişmiş, her nefes alışverişi zorlaşmıştı.

Arkadaşları kişisel eşyalarını tasnif ederken, Beethoven'ın çeyrek asır önce yazdığı bir belgeyi ortaya çıkardılar - kardeşlerine durumuyla ilgili ayrıntıları kamuoyuna açıklamalarını rica eden bir vasiyetname.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Bugün, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük müzisyenlerinden birinin 40'lı yaşlarının ortalarında işlevsel olarak sağır olduğu bir sır değil. Beethoven'ın dünyanın anlamasını istediği trajik ironi sadece kişisel açıdan değil, tıbbi açıdan da geçerliydi.

Besteci, doktorundan yaklaşık yirmi yıl daha uzun yaşayacaktı, ancak Beethoven'ın ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra bir grup araştırmacı, saçının doğrulanmış örneklerindeki DNA'yı genetik olarak analiz ederek, onun vasiyetini asla hayal edemeyeceği bir şekilde yerine getirmeye koyuldu.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden biyokimyacı Johannes Krause, "Öncelikli hedefimiz, Beethoven'ın 20'li yaşlarının ortalarından sonlarına doğru başlayan ve sonunda 1818'de işlevsel olarak sağır olmasına yol açan ilerleyici işitme kaybını içeren sağlık sorunlarına ışık tutmaktı" dedi.

Bu işitme kaybının birincil nedeni, kişisel doktoru Dr. Johann Adam Schmidt tarafından bile hiçbir zaman bilinmedi. Yirmili yaşlarında kulak çınlaması olarak başlayan bu durum, yavaş yavaş yüksek sese karşı toleransının azalmasına ve nihayetinde yüksek perdelerde işitme kaybına yol açarak bir sahne sanatçısı olarak kariyerini fiilen sona erdirdi.

Bir müzisyen için bundan daha ironik bir şey olamazdı. Beethoven kardeşlerine yazdığı bir mektupta, intiharı düşünecek kadar "umutsuzca etkilendiğini" itiraf etti.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Bestecinin yetişkinlik hayatında uğraşmak zorunda kaldığı tek şey işitme kaybı değildi. En azından 22 yaşından itibaren şiddetli karın ağrıları ve kronik ishal nöbetleri yaşadığı söylenir.

Ölümünden altı yıl önce karaciğer hastalığının ilk belirtileri ortaya çıktı; bu hastalığın, en azından kısmen, 56 yaşında nispeten genç yaşta ölümünden sorumlu olduğu düşünülüyor.

2007 yılında Beethoven'ın saçına ait olduğu düşünülen bir tutam saç üzerinde yapılan bir adli tıp araştırması, kurşun zehirlenmesinin ölümüne neden olan semptomlardan nihai olarak sorumlu olmasa da ölümünü hızlandırmış olabileceğini öne sürdü.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Kurşun kaplardan içme kültürü ve dönemin kurşun kullanımını içeren tıbbi tedavileri göz önüne alındığında, bu pek de şaşırtıcı bir sonuç değil.

Ancak bu yıl Mart ayında yayınlanan bu son çalışma, teoriyi çürütüyor ve saçın hiçbir zaman Beethoven'a ait olmadığını, bunun yerine bilinmeyen bir kadına ait olduğunu ortaya koyuyor.

Daha da önemlisi, bestecinin başına ait olma ihtimali çok daha yüksek olan birkaç saç teli, ölümünün muhtemelen içki içmesi ve karaciğer hastalığı için sayısız risk faktörü nedeniyle şiddetlenen bir hepatit B enfeksiyonunun sonucu olduğunu gösteriyor.

Peki ya diğer rahatsızlıkları?

Krause, "Beethoven'ın sağırlığı veya gastrointestinal sorunları için kesin bir neden bulamadık" dedi.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Bazı açılardan, ünlü klasik bestecinin yaşamı ve ölümüyle ilgili daha fazla soruyla baş başa kaldık. Hepatit hastalığına nerede yakalandı? Nasıl oldu da bir tutam kadın saçı yüzyıllar boyunca Beethoven'ın saçı olarak kaldı? Ve bağırsak ağrılarının ve işitme kaybının arkasında ne vardı?

Ekibin Beethoven'ın işitme kaybının dünya tarafından anlaşılması arzusundan ilham aldığı düşünülürse, bu talihsiz bir sonuç. Yine de genleri arasında gömülü bir sürpriz daha vardı.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Saç örneklerindeki Y kromozomunun Beethoven'ın baba soyundan gelen modern akrabalarınınkiyle karşılaştırıldığı ileri araştırmalar bir uyumsuzluğa işaret ediyor. Bu da bestecinin doğumuna kadar geçen kuşaklarda evlilik dışı cinsel aktivite olduğunu gösteriyor.

Şu anda İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde biyolojik antropolog olan Tristan Begg, "Bu bulgu, Hendrik van Beethoven'ın yaklaşık 1572'de Belçika'nın Kampenhout kentinde hamile kalması ile yedi nesil sonra 1770'te Almanya'nın Bonn kentinde Ludwig van Beethoven'ın hamile kalması arasında baba soyunda çift dışı bir babalık olayına işaret ediyor" dedi.

BEETHOVEN’IN SAÇINDAN ALINAN DNA’DAN 200 YIL SONRA SÜRPRİZ -Friendz10

Kağıda döktüğü o meşum istek düşünüldüğünde, tüm bunlar genç Beethoven'ın umduğundan biraz daha fazlası olabilir. Arkadaşları ve dostları 1827'deki o kasvetli ve fırtınalı Pazartesi gecesinin ardından vücudundaki saçları keserken saklanan sırları asla hayal edemezdi.

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • Çok enteresan değil mi?

  • abooo aşırı iyi içerik ilk defa friendz10 da gördüm bu bilgiyi!

  • Çok büyük müsizyenmiş

  • Bu konuyu ilk kez okudum, çok enteresanmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun