Kasım 22, 2024

DALIP GİDİNCE NEDEN HİÇ GÖZ KIRPMADAN ODAKLANIRIZ?

Bir yerlere dalıp gittiğimizde tek bir yere odaklanır ve gözlerimizi hiç kırpmadan bakarız. Peki ama neden? Bunun başlıca nedeni beyin fonksiyonlarındaki değişimlerden kaynaklanıyor. Hayal kurulduğu veya dalgınlaşıldığı sırada beynin görsel korteksinin daha az aktif olduğu beyin tarama çalışmalarında tespit edilmiş bir durum.

Görsel korteks, görsel bilgiyi işleyen beyin bölgesi ve gözlerimiz ile koordineli çalışıyor. Dalgınlık halindeyken görsel korteks daha az aktif olduğundan, gözlerin hareket ve kırpma oranında ciddi azalma görülüyor.

DALIP GİDİNCE NEDEN HİÇ GÖZ KIRPMADAN ODAKLANIRIZ?

Gözler herhangi bir noktaya bakarken, o noktaya kendini odaklar ve görüntüyü netleştirir tıpkı kameralardaki netlik ayarı gibi. Beyin, dalgınlık sırasında da aynı eylemi gerçekleştirmek ister. Yani gözlerin zihinde canlanan görüntülere odaklanmasını ister. Fakat gözler odaklanacak bir şey bulamadığı için sabit bir bölgeye doğru boş bakar.

Bu boş şekilde uzaklara baktığımız sırada aslında dış dünyadan kopup iç dünyamızda hayalimize odaklanmış oluruz. Gözlerimiz ne yapacağını bilemez ve dış dünyaya olan odağını kaybeder. Bu yüzden dış dünyayı bulanık bir şekilde fark ederiz.

DALIP GİDİNCE NEDEN HİÇ GÖZ KIRPMADAN ODAKLANIRIZ?

Odağımızı iç dünyamızdan dış dünyaya çevirirken göz kırparız ve bu dalgınlık durumunu ortadan kaldırırız. Bunu neden göz kırparak yaptığımıza gelirsek de göz kırpma eylemi düşünceler arasında dolaştığımızda yaptığımız bir başka eylem olmasıyla ilgilidir. İnsanların bir düşünceden diğerine atlama sırasında göz kırpma eylemi gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir.

Dalıp gidildiğinde göz kırpma oranı da aynı sebeple azalıyor.

DALIP GİDİNCE NEDEN HİÇ GÖZ KIRPMADAN ODAKLANIRIZ?

Göz kırpmak, gözün nemlenmesi için bilindışı gerçekleşen bir eylemdir. Hayal kurma sırasında beyin; görsel, işitsel ve diğer duyusal bilgileri işleyerek, dış dünyadan kopuk başka bir dünya yaratır ve odağını bu dünyaya çevirdiğinde göz kırpma oranı ciddi bir şekilde azalır.

2010 yılında Psychological Sience dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 15 yüksek lisans öğrencisinden bir kitabın bir bölümünü okumaları istendi. Deneyin amacı, insanların kitap okurken odaklarının kaybolduğu sırada gözlerinin tepkisini gözlemlemekti.

Bu gözlem sırasında insanların odaklanmış durumdayken çok daha az göz kırptığı görülmüştür. Odaklarını kaybettikleri zamanlarda daha fazla göz kırpmışlardır.

 

Kaynak: Futurity, Researchgate, Live Science

Yorumlar

  • Hep merak ettiğim bir soruydu bu

  • Öğrenmek güzel :)

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

EVEN THE GALAXIES ARE MIXED TOGETHER AND WE ARE STILL... :  MCG+05-31-045
VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

VERY DUSTY GALAXY: NGC 3169

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

HAVE YOU EVER SEEN A SPACE GUITAR?

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

ELEMTERE FİŞ KEM GÖZLERE ŞİŞ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İlkel Güç

probiyotik

Nuh Tufanına Farklı Bakış Açıları

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun