Ocak 11, 2025

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, depremden etkilenen illerdeki kültürel miras alanlarımıza ve müzelerimize dair açıklama yaptı.

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

Açıklama şu şekilde:

“06.02.2023 tarihinde meydana gelen ve on ilimizi etkileyen depremde, Bakanlığımız tarafından ilk andan itibaren basta personelimizin sağlık durumu, müze ve örenyerlerimizin güvenliği, müze binası ve eserlerimizin durumu ile kültür varlıklarımızın korunması için gerekli çalişmalar yürütülmektedir.

Depremden etkilenen illerimizden, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana Müzelerimizde herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya Müzelerimizde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmamıştır. Müzelerimizin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmemiştir.

Bununla birlikte, etrafında bulunan binaların tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzemizin taşınabilir nitelikteki koleksiyonu güvenli bir müzemize nakledilmiştir.

Hatay Arkeoloji Müzemizin bir bölümünde hasar meydana gelmiştir. Bakanlığımızca, acil durum eylem planımız doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzemize sağlanmıştır. Ayrıca elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzemize güneş enerjili kamera sistemleri kurulmuştur.

Dünya Miras Alanlarımızdan Malatya Arslantepe’de kerpiç duvarlardan hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edilmiş ancak alanda ciddi bir hasar oluşmamıştır.

Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, yine Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespit edilmiştir. Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi diğer dünya miras alanlarımızda hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Cami başta olmak üzere anılan şehirlerde bulunan Bakanlığımıza bağlı olsun veya olmasın tescilli tarihi yapılarda ve müzelerimizde oluşan hasara ilişkin detaylı çalışmalar devam etmektedir.

Deprem bölgesine diğer müzelerimizden güvenlik personeli ve uzman personel desteği sağlanmıştır ve ihtiyaca göre bu çalışmalara aralıksız devam edilmektedir. Hâlihazırda tüm müze ve örenyerlerimiz güvenli durumda ve kontrol altındadır. İlk andan itibaren tüm teşkilatımız, depremden etkilenen personelimize destek için sahada ve merkezde üstün gayret ve örnek bir iş birliğiyle çalışmaktadır.

Bu vesileyle başta mesai arkadaşlarımız olmak üzere hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

Geride bıraktığımız 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve on şehri etkileyen deprem sonrasında başta personelin sağlık durumu, müze ve örenyerlerinin güvenliği, müze binası ve eserlerin durumu ile kültür varlıklarının korunması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde UNESCO, Suriye ve Türkiye’de Dünya Mirası listesinde yer alan arkeolojik alanların yıkıcı depremde hasar görmüş olabileceğini söylemişti. UNESCO, Türkiye’de yer alan ve Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı bulunan Nemrut Dağı, Göbeklitepe, Arslantepe gibi arkeolojik alanlar hakkında endişe duyduğunu belirtmiş ve “UNESCO, bu bölgeleri hızla güvence altına almak ve istikrara kavuşturmak amacıyla hasarın kesin bir envanterini oluşturmak için uzmanlarını seferber ediyor.” demişti.

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

6 ŞUBAT DEPREMİNDEN ETKİLENEN MÜZELER

Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Adana Müzelerinde herhangi bir hasar meydana gelmedi. Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya Müzelerinde ufak çatlaklar dışında bir hasar oluşmadı. Müzelerin koleksiyonlarında ciddi bir hasar tespit edilmedi.

Ayrıca, etrafında bulunan binaların tehlike oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak Kahramanmaraş Müzesinin taşınabilir nitelikteki koleksiyonu güvenli bir müzeye nakledildi.

Hatay Arkeoloji Müzesinin bir bölümünde hasar meydana geldi. Acil durum eylem planı doğrultusunda en hızlı ve kapsamlı personel takviyesi bu müzeye sağlandı. Ayrica elektrik kesintilerinin güvenlik zafiyeti oluşturmaması için müzeye güneş enerjili kamera sistemleri kuruldu.

DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ARKEOLOJİK ALANLARA NE OLDU? -Friendz10

Malatya Arslantepe’de hasar

Dünya Mirası alanlarından Malatya Arslantepe’deki kerpiç duvarlarda hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edildi ancak alanda ciddi bir hasar oluşmadı.

Diyarbakır surları ve St. George Kilisesi

Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, yine Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler olduğu tespit edildi.

Göbeklitepe ve Nemrut Dağı

Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dagi gibi diger dünya miras alanlarında hiçbir olumsuzluk tespit edilmedi.

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Cami

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Cami başta olmak üzere anılan şehirlerde bulunan tescilli tarihi yapılarda ve müzelerde oluşan hasara ilişkin detaylı çalışmalar devam ediyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

LET'S MEET SATURN'S NEXT DOOR NEIGHBOR

LET'S MEET SATURN'S NEXT DOOR NEIGHBOR

DEEP SPACE IMAGE TOWARDS ANDROMEDA

DEEP SPACE IMAGE TOWARDS ANDROMEDA

ARO 273'ÜN TUHAF GALAKSİLERİ

ARO 273'ÜN TUHAF GALAKSİLERİ

İNSANLARI KANDIRAN DÜZENBAZ DAĞ CİNİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basitleştirilmiş

probiyotik
bubble30
Nielawore

LET'S MEET SATURN'S NEXT DOOR NEIGHBOR

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun