Hep birlikte bir ünlem olan ‘Ah’ kelimesini düşünelim. Aslında daha çok tepki. Ses tonunuza göre birçok anlam taşıyabilir.
Mesela üzülünce; aaah ah…
Şaşırınca; a-aah!
Bir yerimiz acıyınca; ahh!
Daha da arttırılabilir örnekler. Bu tür seslerin en az 24 harfli bir alfabe olduğunu biliyor muydunuz? Evet. Bu alfabe, dünyadaki herkesin anladığı, ortak bir dilin parçasıdır.
Duyduğumuz sesle, o sesi çıkaran kişileri görmesek de nasıl bir durumda olduklarını hayal edebiliyoruz. Yani ne hissettiğini anlıyoruz. Belki anladıklarımızı kelimeye dökemez ve ifade edemeyiz ama anlarız. Beynimiz bu sesleri duyduğu anda, saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede sesin arkasındaki anlamları algılayabiliyor.
Beynimizin duyguların türüne göre anlama süresi değişiyor. Örneğin mutluluk, gülme, eğlenme gibi sesleri çok daha hızlı algılarken, öfke ve üzüntüyü biraz daha yavaş algılıyor. Yavaş algıladığımız bu öfkeli seslerin beynimizde oluşturduğu aktivite diğer duygulara göre daha uzun sürüyor. Yani beynimiz öfkeli sinyallere daha çok önem veriyor. Araştırmacılar potansiyel bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu düşündüğümüz için böyle olabileceğini söylüyor.
Yale Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sadece sesli iletişim empatik doğruluğu arttırıyor kanısına varılmış. Araştırmanın sonucuna göre sadece sese odaklandığımızda o duygu haritasındaki ara bölgeleri, renk geçişlerini çok daha iyi hissedebiliyoruz. Ses dili, beden dilinden çok daha güçlü bir iletişim aracı. (Araştırmanın linkini aşağı bırakıyorum.)
Hiçbir kelime söylemeden 24 farklı duygumuzu ifade edebiliyoruz ve herkes bunları bizi görmeden bile anlayabiliyor. Ama bunlar bir ünlem olarak yazılı dile geçirilirken değişik şekillerde ifade edilebiliyor. Mesela çekilen acıyı ifade etmek için farklı dillerde kullanılan aşağıdaki kelimelere bakalım.
Arapça, Türkçe ve İspanyolca: ay
İngilizce: ouch
Afrikaans (Güney Afrikalıların dili): eina
Çince (Mandarin lehçesi): aiyo
Fransızca: aïe
Hindi: uuii
Japonca: itai
Korece: aya
Rusça: oi
Takalotça (Filipinlilerin dili): aray
Tüm bunlar güçlü iletişim aracı olduğu için özellikle şarkı ve reklamlarda çok fazla karşımıza çıkar. Yerli ve yabancı pek çok örnek verebiliriz. Fakat telif yüzünden biz isim veremeyeceğiz. Bu sebeple sizler gidip herhangi bir müzik servisinden ‘ah, oh veya yuh’ diye aratırsanız çok fazla yerli ve yabancı şarkıya ulaşabilirsiniz.
Kaynak: https://barisozcan.com/ah-oh-yuh/
Araştırma Link: https://static1.squarespace.com/static/5432c0d8e4b0fc3eccdb0500/t/58a3af349f74565ea7d27f32/1487122231232/voice-only-communication-enhances-empathic-accuracy.pdf
Yorumlar
Evet bu ifadeleri neredeyse herkes kullanıyor
Evet doğru...
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız