Avrupa ve Asya halk inanışında cennetle dünya arasındaki bağlantı veya yeryüzünün merkezi olarak Axis Mundi görülür. Evren ekseni, Dünya sütunu, Dünya ekseni ve Columna Cerului gibi isimleri vardır.
DÜNYANIN MERKEZİ NERESİDİR?
Dünyanın merkezi tek tanrılı dinlerde farklılık gösterir. Yahudiler için Sina Dağı ve Harem-i Şerif iken; Hristiyanlar için Zeytin Dağı; Müslümanlar için ise Mekke dünyanın merkezi olarak görülmüştür.
İlkel kabilelerce bilinen en yüksek dağ dünyanın merkezi olarak görülmüştür. Örneğin; Japonlar Fuji Yama Dağı’nı, Çinliler Kun-Lun Dağı’nı, Hindular Kailaş Dağı’nı dünyanın merkezi olduğuna inanmışlardır.
Eski Yunanlar için dünyanın merkezi Delphi Tapınağı’dır.
DÜNYA AĞACI VE AXIS MUNDI
Dünya Ağacı’nın dalları cennete uzanır, kökleri yeraltı dünyasına uzanır ve gövdesi de yaşadığımız dünyadadır. Bu yüzden de 3 alemi birleştiren kutsal bir ağaç olduğuna inanılır. İşte bu kutsal Dünya Ağacı’nın Axis Mundi üzerinde yer aldığına inanılır.
Dünya Ağacı, yine kültürlere göre farklılık göstermektedir. Örneğin Hindular, Budistler ve Pasifik Adaları halkları için Dünya Ağacı, Banyan ağacıdır. Batı kültüründe ise Noel zamanı süslenen Çam ağacı Dünya Ağacı olarak inanılmaktadır.
Bazı kültürlerde insan bedeni de Axis Mundi ile bağdaştırılmıştır. Örneklemek gerekirse; Kabalacıların Sefirot’u ve Hindu ve Budistlerin Çakra sistemi, insan bedeninin dünya ve cennet arasında aracı olarak görme inancı Axis Mundi ile ilişkilendirilmiştir.
AXIS MUNDI VE CADUCEUS
Tıpın sembolü olan Caduceus da Axis Mundi ile ilişkilendirilmiştir. Cadeceus’taki değnek dünya ağacı iken yılanlar ağacın koruyucusudur.
Şamanların transa geçip öbür dünyaya yolculuk ederek yeryüzüne getirdikleri şifa gücü bu inanış ile ilgilidir.
Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/01/23/axis-mundi/
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız