Batman Hasankeyf’teki kalede, bir şifa tası ortaya çıkarıldı. 800 yıllık tasta akrep, köpek ve çift başlı ejderha çizimleri bulunuyor. Arkeologlar, Artuklu dönemine ait kalede yapılan kazılarda hayvan ısırıklarına karşı koruma amaçlı kullanılmış 800 yıllık şifalı tas keşfetti.
Bölgedeki kazılara liderlik eden Mardin Artuklu Üniversitesi arkeoloji profesörü Zekai Erdal, kasenin Artuklu hanedanının bölgeyi yönettiği 12. veya 13. yüzyıla ait olduğunu söylüyor. Kale de aynı tarihlerde Artuklular tarafından yaptırılmıştı. Bu hanedan yaklaşık üç yüzyıl boyunca Hasankeyf çevresini yönetmiş ve Haçlılar ve Bizans İmparatorluğu ile çatışmalara girmişti.
Orta Çağ İslam dünyasında halk hekimliği noktasında kullanılmış olduğu düşünülen 800 yıllık kase, köpek, akrep, yılan ve çift başlı ejderha resimleriyle süslenmişti. Kasenin üzerinde ayrıca Kuran ayetlerinin de yer aldığı bazı ifadeler ve semboller yer alıyor.
Pek çok kültürde şifalı kase kültürü bulunuyor. Zekai Erdal hala var olan şifalı kaseleri tespit etmek için literatür araştırması yaptığını ve bunun dışında çoğunluğu müzelerde veya özel koleksiyonlarda bulunan 22 örnek bulduğunu söylüyor.
Orta Çağ’da Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde şifalı kaseler kullanıldı. Ortadoğu dışında Tibetliler de benzer amaçlarla kaselerden yararlanmışlardı ve kaselerin Tibet versiyonu modern zamanlarda da kullanılmaya devam ediyor.
Kaynak: arkeofili.com
Yorumlar
Çok enteresan
aaa çok ilginç
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız