Ekim 05, 2024

Ejderhalar Aslında Eski Dinozorlar Mı?

Ejderhalar: Eski dinozorlar

 

Efsane:

 

Ejderhalar, genellikle Uzakdoğu hikayelerinin vazgeçilmez kahramanlarıdır. Çin ejderhalarında dört tırnak bulunur. Ancak imparatorluğu simgeleyen ejderhada beş tırnak vardır. Üç tırnaklı ejderhalar genellikle Japon ejderhalarıdır.

Ejderhalar Aslında Eski Dinozorlar Mı?

Gerçek:

 

Ejderhaların kaynağını Çin'den alması çok doğal... Çünkü, dinozor kemikleri ilk kez 2.000 yıl önce bu bölgede bulundu. Çinliler, ejderhanın ruhsal özelliklere sahip olduğuna inanırlardı. Bugün, insanlar halen dinozor fosillerini geleneksel büyü iksirleri için kullanıyorlar. Ejderhalar, dinozor fosillerinin bir efsaneye nasıl dönüşebileceğinin en güzel örneklerinden biri... Günümüzde yaşayan Komodo ejderi gibi sürüngenler, bu fikrin hiç de yabana atılmayacak bir fikir olduğunu kanıtlıyor.

Ejderhalar Aslında Eski Dinozorlar Mı?

Vahşi karadam Yeti: Yoksa goril mi?

 

Efsane:

 

Ayı benzeri bu yaratıkla­rın hikayesi, 1951 yılında Shipton'un Everest seferinden sonra kamu­oyunun ilgisini çekti. Bu yaratık Hi­malayalar'da 'Yeti" adıyla anılıyor, benzer birçok ak­rabasının da olduğu be­lirtiliyordu. Bu tür yara­tıklara Kuzey Amerika'da "Bigfoof” (Büyük ayak), Çin'de "Yeren", Vietnam'da "Nguoi Runbg" ve Sumatra'da "Orang-Pen­dek" adı veriliyor... Hikayeleri ise genelde birtakım ifadelere ve yerel efsanelere dayanıyor.

Ejderhalar Aslında Eski Dinozorlar Mı?

Gerçek:

 

Bilimadamları bulguları araştırmaya devam ediyor. Sir Edmund Hillary, 1960'larda bir Tibet manastırından Yeti kafa derisi olduğu söylenen bir deriyi inceledi, ancak Ulusal Doğa Tarihi Müzesi bunun keçi derisi olduğunu anladı. Ayrıca postların, Himalaya­lar'da nadir olarak rastlanan bir tür olan mavi ayılara ait olduğu belir­lendi. 1978 yılında oksijen tüpü kullan­madan Everest'e tırmanan ve 1986 yılında Yeti ile karşılaştıktan sonra yaşamını bu yaratığın esrarını çöz­meye adayan Reinhold Messner'in açıklamaları daha aydınlatıcı: Messner, kitabında, binlerce yıldır Tibetlileri korkutan bu canavarın zannedildiği gibi bir maymun-insan değil, irice bir tür ayı olduğunu or­taya koyuyor. Üstelik Tibet'te ve Ne­pal genelinde bu tür 1.000 kadar ayının bulunduğu belirlendi. Kaldı ki, Yeti'nin görüldüğü bölge, günü­müz gorillerinin iki katı büyüklüğün­deki "Gigontopithecus" adlı goril tü­rüne de ev sahipliği yapıyor. Tibet toplumunda çok eskilere dayanan bu efsane, eski dönemlerde yaşa­yan insanların, bilmedikleri hayvan türleri ile ilgili yarattıkları efsaneler arasındaki yerini alıyor.

Yorumlar

  • Güzel bir içerik olmuş

  • ağlarım

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

Vücudumuzun Isısı Nasıl Ayarlanıyor?
Nasıl Yüzebiliyoruz?

Nasıl Yüzebiliyoruz?

Tırnaklarımız Nasıl ve Neden Uzuyor?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hızın Önemi

probiyotik

Antik Yunan'ın İlginç Mitolojisi

bubble30
Nielawore

MOSAIC OF 15 DIFFERENT IMAGES

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun