Captain Kidd veya Kaptan William Kidd (1645–1701) Hint okyanusuna yaptığı bir deniz seferinin ardından korsanlık suçlamasıyla yargılanıp, idam edilen İskoç denizci William Kidd’in popüler adıdır.
Adventure Galley adlı gemisiyle 1696’ye dek Britanya hükümeti adına Fransız korsanlara karşı savaşan Kidd, New York City’de hemen hepsi ağır suçlar işlemiş deniz korsanlarını gemisi mürettebatına ekledikten sonra aynı yılın Eylül ayında demir alıp Ümit Burnu’na doğru yola koyulmuştur.
British East India Company isimli şirket adına çalışan kaptan Edward Barlow’a göre Kidd Bab-el-Mandeb Boğazı’nda Barlow’un korumalığını yaptığı Babür İmparatorluğu’na ait bir konvoya saldırarak ilk kişisel korsanlık girişiminde bulunmuşsa da başarısız olmuştur. Birkaç başarısız girişimin ardından adamlarının bazıları gemiyi terk etmiş, bazıları kaptanın bilgisi dışında ticaret gemilerini yağmalamış, 30 Ekim 1697’de Kidd geminin topçularından William Moore’u yasalara aykırı olarak öldürmüştür. 30 Ocak 1698’de Quedagh Merchant adlı Fransız bandıralı ama Wright isminde bir İngiliz vatandaşına ait bir gemiye saldırınca İngiliz hükümeti Kidd’i korsan ilan etmiş ve tüm donanma kumandanlarına yakalama emri göndermiştir. Madagaskar’da gemi mürettebatının önemli bir kısmını kaybedince eve dönüş kararı vermiş, bir cinayet ve beş korsanlık suçlamalarının tümü aleyhine karara bağlanarak asılarak ölüme mahkûm edilmiştir. Kidd’in cesedi diğer korsanlara ibret olması için Londra Thames Nehri üzerindeki demir bir kafes içerisinde 2 yıl boyunca darağacında asılı bırakılmıştır.
Captain Kidd’in gizli bir hazine bıraktığı inancı efsanesinin büyümesine sebep olmuş hakkında yazılan pek çok öykü, şiir ve şarkı ününü bugüne taşımıştır. Define avcıları tarafından yıllardır ısrarla aranan Quedagh Merchant gemisi batığı 3 Aralık 2007’de Dominik Cumhuriyeti’nin sığ sularında Catalina Adası açıklarında bulunmuştur.
Kaptan Kidd’in Hazinesi mi Bulundu?
Mayıs 2015’te sualtı arkeologları Madagaskar’da William Kidd’e ait olabilecek bir batık gemi bulunmuş, gemiden çıkarılan 50 kilo ağırlığındaki gümüş külçe Sainte Marie adasına getirilerek özel bir törenle Madagaskar başbakanına sunulmuştur.
Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi
Yorumlar
Vay be herkese ibret olacak olaylar serisi
Korsanlık bu adama göre değilmiş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız